“Nee, jij eerst” – kernwapenontmanteling

obama-russia-cartoonHet blijft lastig. Kernwapens. Toch zal Obama straks in zijn State of the Union een poging wagen, zo meldde de NY Times gisteren. Afgezien van de problemen met de Republikeinen, heeft Obama een nog groter probleem. Rusland.

Momenteel heeft Amerika ongeveer 1700 nucleaire wapens, volgens het START-verdrag uit 2009 zal dit in 2018 rond de 1550 moeten liggen. De (met name Republikeinse) vraag is of een dergelijk aantal nog een afschrikkende werking heeft ten opzichte van het potentiële arsenaal van China, India, Israël, Irak, Iran, Noord Korea en Pakistan. Waarom dan evengoed afbouwen volgens een nog-niet-geratificeerd-verdrag met Rusland?

De Amerikanen zullen er alles aan doen om vooral níet opnieuw met de Russen om tafel te gaan zitten. Rusland zal direct restricties voor VS en NAVO missile defence systemen in Europa afdwingen. Voor de VS best lastig als er net een stel Patriots bij Turkse grens staan. De stoere taal over militaire vergelding als de NAVO ook maar één radarinstallatie in Oost-Europa plaatst, is diplomatieke olie op het vuur. Sterker nog: om te laten zien dat het menens was, stuurden de Russen onder meer een TU95 Bear voor een blokje om richting Alaska. Obama’s adressering van de kernwapens in zijn State of the Union is eveneens een signaal richting Rusland: de wereld kijkt mee, dus er staat druk op de zaak.

De Russen zullen er juist alles aan doen om met de Amerikanen om tafel te zitten. Amerikanen zijn volgens de Russen namelijk niet zo goed in het houden van (off the record) beloftes. Zo is er ooit de belofte gemaakt van geen verdere NAVO-uitbreiding . De (overigens logische) Amerikaanse weigering van het zwart-op-wit stellen dat het NAVO-raketschild niet tegen Rusland is gericht, is een extra bevestiging voor de Russen dat de Amerikanen niet te vertrouwen zijn. Vandaar ook het borstgetrommel van Putin: Rusland heeft in tegenstelling tot Amerika geen wereldwijd netwerk van militaire bases of een paraat leger aan drones. Putin kan het zich strategisch niet veroorloven om de nucleaire wapens af te bouwen zoals Amerika. Dat de wereld meekijkt vinden de Russen niet zo erg: kunnen ze meteen laten zien dat zij een veel diplomatieker buitenlandbeleid in de regio voeren. Toevallig. [DK]

Een gedachte over ““Nee, jij eerst” – kernwapenontmanteling

  1. Pingback: HIEPERDEPIEPERDEPIEP! We zijn jarig! | Stukje Duiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s