Leestip. The Dispensable Nation: American Foreign Policy in Retreat

41tN6aH6BjL._SY320_Herinnert u zich de speech nog die Obama in 2009 in Caïro gaf? De toespraak kreeg als titel ‘A New Beginning‘. Dat moest het namelijk zijn: een nieuw begin voor de oh zo gespannen relaties tussen de Verenigde Staten en de moslimwereld. Een breuk met het verleden en met de neo-conservatieve agenda van Obama’s voorganger, George W. Bush. Het Amerikaanse buitenlands beleid zou een nieuwe, minder unilaterale weg inslaan. Kippenvel!

Om u even uit de droom te helpen – zover u dat nog niet was – heeft Vali Nasr een boek geschreven: The Dispensable Nation: American Foreign Policy in Retreat. Nasr stelt in zijn werk dat Obama daadwerkelijk een kans had om het Amerikaanse buitenlands beleid te veranderen, vooral ten aanzien van het Midden-Oosten. De angst voor politieke afstraffing en voor de constante dreiging van terroristische aanslagen weerhield hem daar echter van. Diplomatieke zwaargewichten zoals Richard Holbrooke kregen daardoor niet de benodigde ruimte om voor oprechte transformaties in het beleid te zorgen. Terwijl landen als Rusland en China profiteerden, sloeg de regering Obama helemaal geen nieuwe weg in, maar bouwde het stilletjes voort op de strategie van George W. Bush. Gemiste kans.

Gelukkig beschrijft Nasr in zijn boek ook hoe het wel moet. Diplomatie is daarbij het sleutelwoord. U kunt wilt direct beginnen met lezen? Even geduld; het boek is vanaf 23 april te bestellen[SdV]

Een gedachte over “Leestip. The Dispensable Nation: American Foreign Policy in Retreat

  1. Pingback: Leestip: “Duty: Memoirs of a Secretary at War” | Stukje Duiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s