Dure legerdump: VS laten voor $6 miljard aan materieel achter

Er is de afgelopen maanden veel te doen om de bezuinigingen op onze krijgsmacht. Zoals het ministerie zelf stelt: “Defensie bezuinigt oplopend naar 2015 structureel € 1 miljard. Kazernes en legerplaatsen gaan noodgedwongen dicht. Er verdwijnen ongeveer 12.000 banen en circa 6.000 medewerkers moeten de organisatie verlaten.” Blijft over een begroting voor 2013 van iets boven de 7,7 miljard euro. Best een aardig bedrag of nog niet voldoende om een serieuze bedreiging 1 dag buiten de deur te houden?

In ieder geval is het contrast met superpower de Verenigde Staten nauwelijks in woorden te vatten. Zo kwam vandaag naar buiten dat de Amerikaanse strijdkrachten waarschijnlijk voor 6 miljard (!) aan materieel achterlaten in Afghanistan na 2014. In de 11-jaar durende oorlog hebben de Amerikanen beschikking over ongeveer 1.38 miljoen stukken uitrusting met een totale waarde van 28 miljard dollar. Volgens een zegsman van het Pentagon zullen daarvan zo’n 757,000 items met een waarde van $21 miljard teruggestuurd worden naar de VS. 628,000 items met een waarde van $6 miljard blijven achter in Afghanistan. Het gaat daarbij om materieel dat verouderd is, niet langer voldoet aan de criteria om mee teruggenomen te worden of niet kosteneffectief mee terug te nemen is. Zaken als uniformen, computers, satelliet-onderdelen en andere gevoelige spulletjes worden nooit achtergelaten.

De 6 miljard dollar komt neer op 60% van het totale Nederlandse budget. Toegegeven, de vergelijking met Nederland – die overigens ook spullen achterliet in Uruzgan –  gaat hier behoorlijk mank: de VS – die overigens ook bezuinigen – hebben een totaal defensie-budget van meer dan 600 miljard dollar (462 miljard euro). Het zet de zaken echter wel aardig in perspectief. [SdV]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s