Cyprus: militair-strategisch goud

handigAlle ogen zijn op Cyprus gericht: blijkt onze economie op bizarre wijze verbonden te zijn met Russisch maffiageld. Of we even willen meewassen betalen. Rusland ziet zijn kans schoon en Poetin, zo aardig als hij is, bood meteen aan om Cyprus nog een keer te helpen. Jazeker, nog een keer: in zowel in 2009 als in 2011 heeft Rusland al een nodige hoeveelheid cash verzonden naar het noodlijdende eilandje. Anno 2013 biedt Gazprom de helpende hand. Maar wel in ruil voor precies datgene wat het buitenlandse geld en investeringen momenteel in Cyprus houdt, namelijk de aanzienlijke aardgasreserves. Maar het gaat hier niet alleen om gas en witwaspraktijken.

Cyprus steunt al sinds de Koude Oorlog het Russische beleid. De banden zijn zeker onder de vorige president Christofias (naar eigen zeggen een ‘trotse communist’) versterkt. De huidige president, Anastasiades, heeft sinds zijn aantreden vooral de banden met China versterkt: landen die stevig hameren op non-interventiebeleid en territoriale integriteit. Rusland staat op zijn beurt Cyprus bij en verwerpt openlijk de territoriale claims van de Turkish Republic of Northern Cyprus. Om de Cyprioten een handje te helpen in hun strijd tegen het zooitje ongeregeld, probeerden de Russen eerder hun niet aan de straatstenen kwijt te raken S300-missiles aan Cyprus te slijten. De banden zijn dus niet alleen financieel en politiek, maar ook militair-strategisch. Zo heeft Cyprus zich ontwikkeld als uitvalbasis, niet alleen voor Russisch geld met een luchtje, maar ook voor wapensmokkelaars.

Waarom wil Rusland deze relatie in stand houden? De Russen lopen het risico hun marinebasis aan de Tartus kwijt te raken door het gedonder in Syrië: dus een tweede militaire uitvalsbasis in Cyprus zou mooi zijn om alsnog de strategische militaire positie in de regio te behouden. Zeker nu ook Hezbollah vanuit Libanon en ook de Turken aanspraak maken op de natuurlijke gasreserves in de regio. Rusland heeft er baat bij een dikke (economische) vinger in de pap te behouden in de regio: hoewel veel offshore gas kan worden afgezet op de markt in vloeibare vorm (LNG), blijft Rusland mede afhankelijk van de aanvoer van gas via een Grieks-Turkse (DPA) pijpleiding. Turkse medewerking is daarom nodig. Medewerking die Rusland niet krijgt zonder een duidelijke strategische positie in de regio.

Wat is er  voor Cyprus dan zo aantrekkelijk aan de Russische connectie? Onder Brusselse begrotingseisen zou het kunnen dat het land zal moeten inbinden op de defensie-uitgaven. Dit ligt in Cyprus zeer gevoelig, want Cyprus heeft dat budget (4.99% van het BBP in 2012) hard nodig zolang er nog geen zicht is op unificatie met het Turks-Cypriotische deel. Door de samenwerking en het aangaan van nauwere banden met Israël  heeft Cyprus zich de irritatie van de Turken op de hals gehaald. Cyprus heeft zowel Israël als Rusland nodig voor de exploitatie van de natuurlijke reserves. Israël en Rusland hebben op hun beurt Cyprus nodig als regionale strategische uitvalsbasis. Tegelijkertijd is Cyprus – en diens zeer losse regelgeving – met name Rusland zeer goed van pas gekomen: Cyprus werd ook dankbaar gebruikt als poort naar Europa en EU-burgerschap.

Zodra de EU faalt, zal Rusland (en in een later stadium mogelijk ook Israël) zeker de helpende hand bieden. Hiermee is Cyprus dus niet afhankelijk van de EU voor haar overleving en zal het eiland (in tegenstelling tot Griekenland) de middelvinger kunnen geven indien Brussel de nationale belangen overvraagt. Poetin gaf daartoe overigens al een voorzetje door een spoedbijeenkomst in het Kremlin te organiseren en vervolgens te roepen dat de plannen van Brussel om Cypriotische burgers mee te laten betalen aan een bail out oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk zijn. Zie hier geopolitiek op zijn best. [DK]

2 gedachten over “Cyprus: militair-strategisch goud

  1. Pingback: Cyprus op ramkoers met EU - Moeten We Niet Willen

  2. Sluit aardig aan bij wat Rusland ondernemer Derk Sauer vanavond in Nieuwsuur vertelde. Ook RT volgen (zit in brede upc-kabelpakket) over deze kwestie is interessant. Heb Max Keiser er bij RT nog niet over gehoord (gemist), maar dit komt vast wel weer langs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s