Kijktip! “This Is What Winning Looks Like”

Defense.gov_News_Photo_110614-A-RR514-029_-_Afghan_soldiers_and_their_U.S._counterparts_march_toward_Gerekheyl_village_during_an_early_morning_patrol_in_Nangarhar_province_Afghanistan_onWeekend en dus rust bij de stukken! Geen ingewikkeld gedoe met wetenschappelijke artikelen dit keer, we beloven het. Wel een prima kijktip die ons ter ore kwam via een trouwe volger (dank daarvoor, dergelijke tips zijn altijd zeer welkom!) Het gaat om de VICE-documentaire “What Winning Looks Like”, geproduceerd door Ben Anderson.


De documentaire geeft een ontnuchterend beeld van de staat waarin Afghaanse veiligheidstroepen verkeren en de immense – om nog maar niet te spreken van onmogelijke – trainingstaak waarvoor Amerikaanse militairen zich gesteld zien. De onbekwaamheid en ongeïnteresseerdheid van de Afghaanse troepen druipt tijdens het kijken van het scherm. Drugsgebruik, seksuele uitbuiting van jonge mannen en moord blijken aan de orde van de dag. Totale uitzichtloosheid in 90 minuten verfilmd.

De film is ook voor de Nederlandse context interessant en actueel. De politietrainingsmissie in Kunduz nadert inmiddels haar einde, maar Nederland is alweer met de Duitsers in gesprek over een nieuwe Afghanistanmissie. Misschien moeten diegenen die daarover een besluit gaan nemen eerst even op de play-knop hieronder klikken. Stukje bezinning. [SdV]

Een gedachte over “Kijktip! “This Is What Winning Looks Like”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s