Black Hawk ging 20 jaar terug down

Fuck this shit Het begint wat kouder te worden buiten, en zo’n geruststellende Amerikaanse “the true story of”-Cpt. Kirkiaanse vertelstem in combinatie met jaren ’90-special defects deed wat knus aan – dus mooie timing voor een Ware Woensdagavondfilm.

De Battle of Mogadishu is (hoewel morgen alweer 20 jaar geleden) vandaag de dag nog steeds actueel, al is het alleen maar omdat in 1993 het Amerika van vlak na de Koude Oorlog (blakend van zelfvertrouwen) een fikse deuk opliep. Want zelfs voor een militaire supermacht is het niet te doen om met enkele teams (Task Force Ranger en UN Quick Reaction Force) de zwaarste clans van Somalië te bestrijden.

De daaropvolgende ‘toch maar niet’ ingrijpen-houding van Amerika (we noemen een Rwanda, of de afwachtende houding van de Amerikanen in de beginjaren van de Balkan-oorlog) werd binnen de IB al snel omgedoopt tot het “Mogadishu-effect”. Nog steeds een dankbare term om risico-aversie ten aanzien van humanitaire interventie (gedeeltelijk) mee te verklaren. Daarnaast is het – zeker met een artikel over Al-Shabaab in de maak – wellicht een goed idee om nog eens na te kijken hoe dat ook alweer zat: het trauma dat Amerika opliep in Somalië. Dus hang het ketelpak aan de kapstok, trek moeder de vrouw achter haar roze Bart Smit-keukentje vandaan en ga er lekker voor zitten! [Dieuwertje Kuijpers]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s