Het Grote Multidimensionale Mali Missie Management spel!

Ma-lie, MAA-LIE Het is zo ver: Nederland zal een bijdrage leveren aan de “UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali”. Uiteraard (nou zeg, precies zoals de visienota al voorspelde) door het inzetten van onze “niche-capaciteiten”. Het wordt ruig, maar niet heel ruig hoor want “anders dan in het verleden, bijvoorbeeld in Uruzgan en Srebrenica, dragen de Nederlandse militairen geen gebiedsverantwoordelijkheid”. Sowieso, de 2 dingen die niet echt nodig zijn in Counterinsurgency (COIN), namelijk helikopters en special forces [tenzij om lokale milities te trainen die de bevolking kunnen controleren, maar dat gaan ze juist niet doen] – gaan we juist leveren. Al Kaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) blijft tussen de mensen, en wij gaan hoog en droog en ‘achter de vijandelijke linies’ inlichtingen verzamelen.

Nou niet doen alsof we er helemaal niets gaan doen, gelukkig is gender ook nog altijd een facet van het mieterse Toetsingskader. Dus zullen ook enkele civiele medewerkers de gendergelijkheid gaan bevorderen. Doen we ook al met die missie in Uganda (ja eigenlijk Somalië, maar we zitten in Uganda omdat Somalië nog een beetje te gevaarlijk is om te peacebuilden), je hebt als vrouw nog eerder kans om in aanraking met een bot scheermes te komen dan een man die je die gelijke rechten gunt maar hey….wij regelen dat wel even. Hoe dat over het algemeen wordt geregeld? Gewoon, door die vrouwen op ‘key positions’ neer te zetten. Hierdoor hebben deze vrouwen in de praktijk vaak veel meer beveiliging nodig om ze hun werk te kunnen laten doen. Daarnaast zullen ze hoog in de bijltjesdag-lijst terecht komen. Maakt niet uit: het is voor een goed doel, namelijk gender. Misschien lopen wij te hard van stapel, maar pleiten om de volgende keer gewoon ook de ARBO-wetgeving mee te nemen – want ook daar schort het in Mali aan.

Link naar de Kamerbrief vindt u hierrrrrr, het spelletje “vind de onzin” dat wij hierboven al een beetje hebben ingezet kan losgaan in de comments. De beste duiding bij deze paginalange management-retorische natte droom van elke willekeurige communicatiespecialistische-SEO-co-creatie-deskundige krijgt een lolly!

[Marno de Boer & Dieuwertje Kuijpers]

p.s.: de minister of het Kamerlid die zonder te spieken kan zeggen waar Misusma voor staat verdient een lintje

5 gedachten over “Het Grote Multidimensionale Mali Missie Management spel!

  1. Bij Coin heb je JUIST veel mensen nodig, denk aan de Surge. Dit is meer counter-terrorism of hooguit Coin light (nieuw mode woordje). Het verzamelen van inlichtingen kan ook prima van afstand, je hebt alleen beperkte humint, maar dus wel andere vormen. Als de humint bijdrage door anderen wordt gedaan kan je toch een prima beeld vormen. De discussie moet dan meer gaan of de commando’s en Apache’s op basis van de inlichtingen ook gaan targeten if niet. Dit bepaald het mandaat.

    Kortom, voor de militaire doelstellingen kan deze samenstelling echt een prima bijdrage leveren. De bredere VN doelstellingen kunnen en mogen echter nooit voor hun rekening komen.

    Ik zal is wat gaan dichten over de diepere oorzaken in Mali 🙂

    • Mali is idd een van de grootste exporteurs van goud (nr 3), momenteel is het merendeel van de goudhandel niet in Malinese handen, en staat diens economie onder (redelijk) regionaal toezicht. Dus de theorie dat het Westen zal gaan cashen bij deze interventie is heel verleidelijk maar tegelijkertijd niet aannemelijk. Het zijn dezelfde theorieën die ook opdoken ttv de interventie in Irak: zeker, een paar bedrijven hebben er behoorlijk bij kunnen cashen maar de vraag is of dit in verhouding staat tot de kosten van interventie. Zeker, dergelijke belangen spelen een rol (toegang tot grondstoffen) maar om te zeggen dat deze ten allen tijden leidend zijn daar valt nog over te discussiëren. Het valt niet te ontkennen dat deze interventie met name een “Franse” aangelegenheid betreft, gelet op diens belangen in de regio (geschiedenis) en voortrekkersrol.

      De drugshandel gaat (mede dankzij de financieringskanalen van insurgenten) tegenwoordig wel meer via Afrika in plaats van direct van Zuid Amerika naar VS en Europa. Dan nog is het de vraag hoe de insurgenten zich precies financieren (ze werken niet graag met bonnetjes, dus lastig na te trekken), theorieën zijn dat Qatar een vinger in de pap heeft, verder dat zij zich vooral financieren door ontvoeringen en inderdaad drugshandel (en andere off the record activiteiten).

      Mede doordat de financiering niet inzichtelijk is, zijn hele spannende Panorama-achtige theorieën niet te ontkrachten maar tegelijkertijd alles behalve te bevestigen. {DK}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s