Tien gouden regels: Ultieme Bassie-business guide

Mooi geweest. Met het gedonder. Altijd al zaken willen doen in een obscuur oliestaatje, -stan landje, moedertje Rusland of een ander Bassielandje? StukjeDuiding helpt u op weg! Of u nou een Westerse regering of nietsvermoedende ondernemer bent, knoop de volgende 10 leefregels voor Bassies in uw oren en succes verzekerd.

Regel 1: De morele lat, die ben je zelf
Het één, sluit het ander niet uit. Zo is het helemaal niet gek wanneer je Putin heet en heel legalistisch de Grondwet propageert, maar deze wel aanpast zodat je langer aan de macht kan blijven. Of economische en politieke concurrentie aanjaagt, maar dan wel onder strikte controle van jezelf. Uiteraard blijft familie het belangrijkste politieke populariteitsspeeltje. Zo dien je als Berlusconi op nationale televisie (of via de tijdschriften die je bezit) de liefde voor je moeder niet onder stoelen of banken te steken. Creëert het imago van familyman waardoor je ermee wegkomt om de ene keer de hand van de paus te kussen, en de andere keer iets anders bij een 17-jarig meisje.

weet jij het weet ik het?
Mochten mensen het vergeten schrijf je het eventueel op : levensgroot, getuige deze foto uit Absurdistan.

Regel 2: Dynastieën koop je
We zeiden het al eerder, mocht je trouwen met een goede partner (het liefst in de olie- en/of gashandel) in de Kaukasus: grote kans dat Tsjetsjeense rebellenleider annex president annex overlord Ramzan Kadyrov langskomt met een staaf goud. Zodat u weet hoe de verhoudingen liggen. Stukje lokale folklore.

Zo heeft Nazarbayev (Kazachstan) zijn oudste dochter opperhoofd van de oppositie in het Parlement gemaakt en zijn jongste dochter Aliya ooit gekoppeld aan de zoon van toenmalig president van Kirgizië (op de weddingpica uiterst links). Kirgizië is belangrijk genoeg voor zowel Rusland als de VS om er legerbasis te hebben, maar heeft aangekondigd de Amerikaanse te willen sluiten. Hier ging wel het nodige aan vooraf, want voor wat – hoort wat. Zo hebben ze aan Rusland gevraagd of die graag wilden gaan betalen voor het gebruik van de militaire basis. Rusland behoudt zo de invloed in de regio, Kirgizië kreeg er een uitnodiging voor het Bassie United overleg van Eurazië voor terug (en ja, daar zit Nazarbayev ook bij).

Regel 3 : Internationaal recht is een richtlijn
Internationaal recht (zoals bepaalde niet-helemaal-geratificeerde Zeerecht-verdragen of mensenrechten) is over het algemeen genomen niet meer dan een richtlijn. Behalve als het gaat om territoriale integriteit, dan is het een zeer strikt na te leven middel voor het bewaren van de internationale rust en orde. Zo houdt Rusland niet zo van dat gerommel in Abchazië, en China wordt zenuwachtig van Oeigoeren. Rusland meent tevens recht te hebben op stukjes van de Arctica, China van Taiwan.

Regel 4 : Nationaal ook
Hoe de heren in kwestie de eigen bootjes besturen, kunt u hier teruglezen. Houdt hier rekening mee als NGO, ondernemer of wie-dan-ook-van-buiten.

Regel 5: Contracten zijn er om open te breken
In 2002 werd er getekend voor een Turkmen-Afghan-Pakistan pijpleiding. Afghaanse interim Bassie Karzai werkte voorheen als consultant voor Amerikaanse oliemaatschappij UNOCAL (of nouja, misschien een onderbedrijfje van UNOCAL), dus het verbaasde bijna niemand dat het een UNOCAL project zou worden. UNOCAL ontkende, maar gaf wel toe dat de VN ambassadeur voor Afghanistan, Zalmay Khalizad, in de mid-jaren ’90 UNOCAL consultant was. Hoe dan ook: het bedrijf was in ieder geval geen onbekende in Afghaans politiek sleutelfiguur-land. Mocht niet baten – uiteindelijk zijn de Chinezen er met de uiteindelijke deal vandoor gegaan. Turkmenistan heeft al ervaring met pijpleidingen met Chinezen dus uiteraard is Turkmengaz niet vergeten in de deal. Tegelijkertijd worden de contacten tussen Afghanistan en Pakistan niet vergeten: zo bleek ook uit onderhandelingen tussen Afghanistan en de Pakistaanse Taliban over de terugtrekking van Amerikaanse troepen en de toekomst van de regio na 2014. Kortom: contracten zijn er om open te breken, al naar gelang hoe de strategische pet staat.
stukje geografisch inzicht

Regel 6: je gaat de politiek in, zodat je geen last meer hebt van politici
Je gaat de politiek in om je macht te consolideren. Deze heb je als Bassie al opgebouwd met een rijkelijke business (olie, gas, vastgoed of zelfs houtindustrie) en eigenlijk is de politiek het enige wat je verdere zelfverrijking of uitbreiding van imperium in de weg staat. If you can’t beat them, join them – en dus ga je de politiek in. Om te illustreren hoe deze mechanismen werken (en niet worden herkend door het Westen), gaan we even tien jaar terug in de tijd richting Bosnië. Milorad Dodik. Zakenman, rijk geworden met meubilair. Met zijn pro-Westerse attitude was hij de lieveling van de internationale gemeenschap. Nadat hij herkozen was door de Serven accepteerde hij defensiehervormingen – er was daarvoor geen directe verplichting onder het Dayton Akkoord, dus de internationale gemeenschap was in zijn nopjes. Toen de EU vervolgens aankwam met een plan voor hervorming van het politie-apparaat kregen ze – tot hun grote verbazing – nul op het rekest. Zoals in zoveel voormalig communistische landen: controle over de politie prevaleert boven controle over het leger. Dodik riep vervolgens in 2006 op voor afscheiding van Republika Srpska en voerde een etnocentrische agenda. Vanwege zijn reeds vergaarde positie van machtig zakenman, was er een groot incentive om vooral te doen wat hij zelf wilde. Toen zijn vermogen grotendeels verdampte door de crisis in 2008 werd hij ‘ineens’ meer pro-Europees. Vorig jaar probeerde hij een journalist om te kopen toen deze een verhaal wilde publiceren over zijn betrokkenheid bij (oh ironie) omkoping en corruptie.

Regel 7: De wet is een middel om je macht te consolideren
Wetten wijzigen zodat je langer aan de macht kan blijven. Bassies zijn zeer legalistisch, houden zich graag aan de wet – en dan het liefst de wetten die zij zelf hebben geschreven.

Regel 8: Minderheden zijn handige policy decoy regel
Homo’s, bloggers, Oezbeken, Tajik – u kan het zo gek niet bedenken.
Mooi geweest. Met het gedonder.
Vandaar dat post-communistische landen ❤ de politie. Law en order beste mensen, law and order.

Regel 9: Vrouwen (moeders) zijn er om op je te laten stemmen
De vrouwenfactor: of je het vrouwelijk electoraat nou mobiliseert door leuke plaatjes met je moeder, van jezelf vechtend met een beer, van jezelf als familieman, van jezelf als succesvol businessman (het liefst door in de hoofdstedelijke horeca een modaal maandloon aan fooi achter te laten op de tafeltjes) – maakt niet uit. Mobiliseren die meisjes.

Nomomnomnom
En Berlusconi zag dat het goed was

Regel 10: Dissidenten bestaan er niet: 140% van het electoraat ❤ jou
Voornamelijk bekend uit rapporten van mensenrechtenorganisaties, zelf kunnen ze het zelden navertellen. Van klikken wordt je namelijk kaal. Wordt de pas niet in het eigen land afgesneden, dan worden ze door Nederland uitgezet en/of overlijden ze door zelfdoding in de cel. Verschil in schaamteloosheid: door eigenlijk alle Bassies ontkend, enkele zijn er wat minder gesloten over.  Zoals Ramzan Kadyrov: publiek geheim is zijn privé kerker waar mensen met een te grote mond eindigen.

Tuut tuut groetjes van Ruud
Is dat niet..? Ja. Het is hij. En staat hij nou naast…? Ja. Hij staat er naast.

Dieuwertje Kuijpers stelde deze tien regels op samen met mede Bassiebuster dr. Sybren de Jong (deze foto trokken we van zijn Instagram-account met de begeleidende tekst “Heydar Aliyev Cultural Centre #azerbaijan #landoffire”, hij is namelijk dol op poseren voor megalomane architectonische projecten van vastgoedfiguren die toevallig ook iets politieks doen, en voor zijn boeken over olie en gas gaat u maar naar bol.com)]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s