Hou je vast, China gaat hervormen!

chinaNapoleon waarschuwde al voor de slapende reus die China volgens hem was: “Let her sleep, for when she wakes she will shake the world” (jaja, in het Frans natuurlijk!). Vorige week werden op het partijcongres een aantal stevige beslissingen genomen. De reus lijkt nu echt wakker te worden; zal het de wereld inderdaad doen schudden?

Hou daar in ieder geval maar rekening mee. De kersverse partijleider Xi Jinping is namelijk de weg van hervormingen ingeslagen. Zijn ’10-jarenplan’ De beslissing legt daarvoor een stevige basis. Verwacht nu niet dat de communistische partij de politieke teugels zal laten vieren. Niet direct die hele hand pakken als één vinger wordt gegeven! Wat kunnen jullie – of eigenlijk de Chinese bevolking natuurlijk, maar Stukje Duiding zet graag zijn lezers centraal – dan wel verwachten? Meer marktwerking! Economische vrijheid! Kapitalisme! Maar ook toestemming (voor sommigen) om meer kindjes te maken en minder alles verstikkende vervuiling!

Enfin, het plaatje is wel duidelijk: China lijkt de tweede stap te gaan zetten in de indrukwekkende ontwikkeling van het land. En dit zou wel eens een stap kunnen zijn die echt laat zien waartoe het land in staat is. Niet bang zijn! Wij hebben een prima docu gevonden, waarmee  jullie eindelijk eens kunnen uitvogelen hoe dat nu allemaal precies zit met deze ontwakende reus. Niet de nieuwste – want uit 2007 – maar wel 4 delen (voor de andere 3 delen gewoon even op Youtube speuren). Niet zeuren dus en gewoon braaf gaan kijken! Namens ons: 享受 (oftewel: xiang shou! Enjoy!). [Stephan de Vries]

Een gedachte over “Hou je vast, China gaat hervormen!

  1. De grote China-dat-gaat-nog-eens-heel-groot-worden discussie…. Hoewel stijgend in belang denk ik toch dat ook China gedurende zijn groei tegen problemen aan gaat lopen. De grootste uitdaging is het volk. Waar deze nu nog redelijk onder de duim wordt gehouden en beïnvloed wordt, zal dit naar mate de welvaart stijgt steeds minder worden. Het is niet meer dan logisch dat de maatschappelijke ontwikkeling soortgelijk zullen zijn als die van de Westerse wereld.

    Dat China in belang zal toenemen staat buiten kijf, alleen ik weet niet of dit zal leider tot een soort van doemscenario waarin heel de wereld op zijn kop zal komen te staan. Deze week ook een mooi artikel in de National Interest hierover te lezen. http://nationalinterest.org/commentary/five-myths-about-china-9366?page=2

    Dus wederom, nuance is hier wel op zijn plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s