Paas-kijktip! De geschiedenis van olie

locate-oil_o_1534911Ondanks al het gehype van duurzame, groene en/of hernieuwbare energie, wordt het leeuwendeel van ons energieverbruik nog altijd ingevuld door fossiele brandstoffen, waaronder olie. Ook in de komende decennia zal olie – hoewel vrijwel onzichtbaar – erg belangrijk blijven in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de chemische industrie (o.a. plastics en medicijnen) en de transportsector. Blijkt er aan dit plakkerige, zwarte goedje ook nog eens een erg interessante geschiedenis te zitten. Geen reden voor de duurzame rakkers onder ons om nu in paniek te raken: hier is het moment om nog snel weg te klikken en weer tot rust te komen.

Voor diegenen die het toch hebben aangedurfd om verder te lezen: olie dus. In 1991 schreef energie-expert Daniel Yergin een dikke pil over deze grondstof die de wereld ingrijpend heeft veranderd. In The Prize – waar Yergin de Pulitzer Prize voor kreeg – wordt de lezer meegezogen in het avontuur dat met de eerste olievondst in Titusville (Pennsylvania) begon en vervolgens doorloopt via het imperium van Rockefeller, de eerste vondsten in het Midden-Oosten, twee Wereldoorlogen, helemaal tot aan het roerige heden.

The Prize staat vol interessante weetjes en anekdotes en wij raden het iedereen dan ook van harte aan om alle ruim 800 pagina’s die het boek telt te lezen. Voor diegenen die zich nu al vervelen tijdens de Paasdagen en het meer hebben op bewegende beelden is hier ook deel 1 van de serie gebaseerd op Yergin’s boek. De andere 7 delen vind je gewoon via YouTube. [Stephan de Vries]

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s