ISIS: voor al uw Soennitische strijdtonelen sinds 2002

aaaah! DurkadurkadurkaISIS is bezig aan een opmars, heeft zonder al teveel weerstand Mosul kunnen innemen, en stevent nu af op de hoofdstad van Irak: Bagdad. Daarnaast zijn ze supereng vanwege hun massa-executies, de wapperende zwarte vlaggen met witte kriebels en omdat ze zich al koppensnellend een weg banen richting hun gedroomde kalifaat.

Alvorens de schuilkelder te vullen met blikken ham en jerrycans drinkwater, is het wellicht een goed idee om de zaken even nuchter op een rijtje te zetten.

Acroniemen, banlieu-paupers en terror-Tsjetsjenen
ISIS. De onduidelijkheid begint al bij het acroniem. Door sommige analisten wordt de organisatie steevast ISIL genoemd, omdat deze ‘al-Shams’ vertalen als ‘de Levant’. De Arabieren houden het zelf het gewoon op het acroniem Daash. Het Nederlandse persbureau ANP volgt op zijn beurt de mediaan van zijn klanten. Maar het maakt niet zoveel uit wie welk acroniem gebruikt, het belangrijkste om te weten is dat het gaat om een soennitische militie van 10.000 à 12.000 man die redelijk prima wordt gefinancierd door bepaalde individuen uit de Golfstaten (denk Qatar, Koeweit, Saudie-Arabië en andere Amerikaanse vrinden). Daarnaast deed ISIS de Centrale Bank in Mosul aan en wist $240 miljoen buit te maken. Het merendeel van de strijders komt uit Irak of Syrie, en dan is er nog het handjevol paupers uit de Europese banlieus waar wij ons in Europa zo druk over maken, maar hun strategische bijdrage is nagenoeg nihil. De buitenlandse vechters – en hier mag Rusland zich zeker zorgen om mag gaan maken – die echt een dikke vinger in de pap hebben, zijn Tsjetsjenen: zo’n 1000 man vecht mee. Voornamelijk onder leiding van Tarkhan Batirashvili, aka Abu Omar al-Shishani. Die geniet een bijzondere status binnen de organisatie. Hij had niet zoveel zin om de eed af te leggen voor onvoorwaardelijke steun aan ISIS, aangezien er namelijk al een eed was aan Umarov (die een kalifaat in de Kaukasus wil stichten later als hij groot is). Desalniettemin mocht hij voorop lopen richting Mosul. Hoewel 1000 Tsjetsjeense-oorlogsveteranen hun gewicht in tactisch goud waard zijn, blijft de vraag hoe 10.000-12.000 (in conventionele termen niet meer dan een divisie) zo snel hebben kunnen doorstoten.

ISIS: Voor al uw Soennitische Strijdtonelen sinds 2002
De organisatie vindt zijn oorsprong als soennitische militie in Jordanië rond 2002, in de paramilitaire organisatie al-Tawhid die voornamelijk bestond uit veteranen uit de eerste Afghaanse oorlog (die met de Russen). Doel van al-Tawhid: een kalifaat stichten. Dit bleek een brug te ver, maar de organisatie kreeg een nieuwe opleving dankzij de insurgency in Irak. Toen de Amerikanen binnenvielen wisten de soennieten namelijk al hoe laat het was: met het een kopje kleiner maken van het soennitische regime van Saddam was wel duidelijk waar het toekomstige strijdtoneel zich zou bevinden. In het begin sloten de vechters, zoals latere commandant al-Zarqawi, zich aan bij een Koerdische organisatie, Ansar al-Islam. Toen deze organisatie (letterlijk) onder vuur kwam te liggen in 2010, vluchtten de strijders van deze groepering richting het soennitische gedeelte van Irak. Zij sloten zich aan bij verschillende groepen (onder andere Al Kaida in Irak) met nog veel meer verschillende acroniemen. Toen zijn organisatie uiteindelijk de naam ISI kreeg (zonder S, want toen beperkten de ambities zich nog tot Irak), in de herfst van 2006, was al-Zarqawi zelf al omgekomen tijdens een luchtaanval van de Amerikanen.

Dit laat ook zien dat ISIS een organisatie is die ad hoc reactionair opereert en zich razendsnel weet aan te passen aan de omgeving – en net zo makkelijk van acroniem verwisselt als van commandant. Waar zij eerst de strijd aangingen in Jordanië, gingen zij daarna even makkelijk over richting Koerdistan, Irak, vervolgens Syrië en nu zowel Irak als Syrië. Voor elk nieuw strijdtoneel een ander acroniem, maar in principe dezelfde soennitische militie. Nu het zo lekker gaat in Irak, hebben ze al beloofd maar weer eens een gokje te wagen om oude aartsvijand van 10 jaar geleden – Jordanië – omver te werpen. De huidige commandant, Bakr al Baghdadi, is ook op traditionele wijze aan de macht gekomen: zijn voorganger is uit de stoel geblazen tijdens een luchtaanval van de Amerikanen. Hij is voornamelijk bekend door zijn fittie met Al Kaida frontman Ayman al-Zawahiri, wat hem geen windeieren heeft gelegd. Als zelfs Al Kaida je al te ver vindt gaan, kan je er vanuit gaan dat je flink punten gaat scoren in een morbide geweldscultuurtje waar het afhakken van handen, het koppensnellen met botte keukenmessen en het executeren van soldaten die zich al hebben overgegeven bon ton is. Dan zit je ook qua online rekrutering voor jonge gefrustreerde pubers in schotelwijken met razende hormonen en geweldsfantasieën helemaal okiedokie.

Klein maar fijn
Zoals onzer aller Anno Bunnik vorige week optekende: de staat van het Irakese leger is nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dat komt mede doordat de Amerikanen het Irakese leger primair vorm hebben gegeven als ‘klassieke’ krijgsmacht die tegen het militaire gewicht van Iran moest kunnen balanceren. ‘Verassend’ genoeg blijkt nu niet Iran, maar een stel losgeslagen onconventionele strijders de primaire dreiging. Afgezien van de deplorabele staat van het leger, dat het tactisch inzicht lijkt te hebben van een sperzieboon, speelt er nog iets op de achtergrond: waarom zouden de Irakezen vechten, voor welk Irak? Met de inval van de Amerikanen in het land werd het uiteenvallen van de staat onvermijdelijk, en dat deed het ook. Alleen viel Irak uiteen in twee stukken, in plaats van de meer logische drie stukken: doordat Irak leek op te splitsen in een Koerdisch en een sji’itisch gedeelte, voelden veel soennieten zich achtergesteld. Het “Irakese” leger bestond voornamelijk uit voormalige sji’itische milities en het midden van Irak (de zogenaamde ‘soennitische driehoek‘) werd onder de duim gehouden door deze milities. Het enige wat ISIS doet, is de onvermijdelijke driedeling van Irak doordrukken. De tegenstand is tot nu toe ook niet heel groot: zowel de sji’ieten als de Koerden waren niet zo naïef om te denken dat de soennieten nooit hun deel van de Iraakse taart zouden komen opeisen. Daarnaast zijn veel sji’ieten uit het leger gevlucht omdat de door ISIS veroverde gebieden soennitisch zijn met een bevolking die grotendeels meer opheeft met ISIS dan met het leger. De soldaten hebben weinig zin om middenin een kolkende volksopstand te komen en vluchten tot nu toe liever. Dat ligt anders in het geval van Bagdad en sj’itische steden als Najaf en Karbala. Meer dan de driehoek terugeisen zullen de sji’ieten (gesteund door Iran) en de Koerden niet toestaan: mede daarom houdt ISIS halt voor de poorten van Bagdad.

En dus, Nederland?
Allemaal leuk en aardig, maar wat moet Nederland hiermee? Twee dingen. Allereerst: laat dit alvast een wijze les zijn voor alle militaire trainingsmisies, en vraag je nog eens af hoeveel zin het überhaupt heeft om legers in fragiele staten (die overduidelijk geen natiestaat zijn) met grote etnische of sektarische verschillen ‘op te leiden’ tot kunstmatige eenheid. Een natiestaat groeit niet vanzelf nadat je er een leger neerzet. Dus nog even achter de oren krabben over wat wij in Oeganda, Burundi, Afghanistan en Bosnië allemaal voor ogen hebben qua het opleiden van een leger, en in hoeverre dat nou realistisch is.

Ten tweede, en hoewel de 100+ Nederlandse parels van de samenleving en (als we de immer correct citerende Volkskrant mogen geloven) ‘helden’ tactisch en strategisch niet bar veel in de melk hebben te brokkelen, lijkt het ons niet zo’n heel gek plan om te kijken naar de mogelijkheden om dergelijke types de paspoortjes af te nemen wegens vechten in vreemde krijgsdienst (in het kader van seksegelijkheid: dit geldt dus ook voor jou, terror Tanja). Verder vinden wij de pro-ISIS demonstratie in Den Haag helemaal te gekkie: het is een uitgelezen kans voor de diensten om de databestanden inzake radicale jongeren met radicale plannetjes eens te voorzien van een medio 2014-update.

Ten derde, en niet zozeer voor Nederland maar in het algemeen, laat de grote bijdrage van doorgewinterde Tsjetsjeense veteranen zien dat zeker in de Kaukasus het laatste jihadistische woord nog niet is gezegd. Putin: maak u borst maar nat, en toekomstig analisten en IB-studenten die zich nog moeten specialiseren en afvragen wat ‘booming’ (pun intended) gaat worden de komende tijd: wij voorspellen een analytische groeimarkt in deze regio.
{Dieuwertje Kuijpers}

 

Advertenties

6 thoughts on “ISIS: voor al uw Soennitische strijdtonelen sinds 2002

 1. En wat als de brand ook overslaat naar Saoedi-Arabie, waar circa 15 procent van de bevolking sji’iet en tweederangs burger is? Verder is niet elke soenniet in SA een fanatieke aanhanger van het wahabisme. Daarnaast zijn er talloze stammen en clans die vermoedelijk al ruim honderd jaar balen dat de Saoed-familie vrijwel alle macht heeft (en het geld).

  De Saoeds hebben verder zo’n beetje elk (high-tech) wapen dat de VS of andere westerse landen wilde verkopen (vrijwel alles) in forse aantallen aangeschaft, dus daar kun je wel een flinke (burger)oorlog mee beginnen. Ze hebben weliswaar een hoop geleverd aan diverse zich iets met allah noemende strijderclubs in Syrie en elders, maar er is zat spul over. Of ze ook prima met de high-tech om kunnen gaan, of het zelf voldoende kunnen onderhouden en repareren is een ander verhaal.

  Als het daar eveneens hommeles wordt, worden het zeker (weer) -op zijn Chinees- ‘interessante tijden’.

 2. Ik lees het Stukje Duiding (bijna) altijd, maar het groeiende aantal woordgrappen komt de artikelen niet ten goede.
  In de media mag van mij ook veel meer de nadruk komen op het inhumane afslachten van mensen. Weerzinwekkend. Evenals de sympathie voor dit clubje.. Echt onmenselijk, bah bah

 3. Goed stuk. Geeft ook te denken over de grote boze Putin die met zijn hulp aan Syrië het midden-oosten flink geholpen heeft.

  Toch even een punt ter verdediging van de oud-generaal: hij gaf laatst in P&W aan dat de VK hem verkeerd geciteerd heeft. Hij heeft nooit zijn respect uitgesproken voor syrie gangers. Was best boos over die kop in de VK.

  • @Jules, dank voor de toevoeging! Heb het fragment teruggezocht en naar aanleiding daarvan het stuk aangepast in: (…) Ten tweede, en hoewel de 100+ Nederlandse parels van de samenleving en (als we de immer correct citerende Volkskrant mogen geloven) ‘helden’ tactisch en strategisch niet bar veel in de melk hebben te brokkelen (…), waarbij het ‘immer correct citerende’ uiteraard cynisch is bedoeld.

   @Arjan, sommige artikelen schrijven wij inderdaad wat luchtiger dan andere, maar daarmee is niet gezegd dat wij hiermee de zaak niet als ernstig ervaren. Hopelijk blijf je de artikelen informatief genoeg vinden om ons de flauwe grapjes te vergeven.

   @Mans rol van SA blijft interessant, misschien binnenkort maar eens een stukje wijden aan ‘interessante tijden’…

 4. TURKIJE EN ISIS (IS).

  Turkije laat de Jihadisten hun gang gaan en verleent ze ook verdergaande ondersteuning.

  Turkije steunt islamitische terroristische organisaties die massaslachtingen aanricht in Irak en Syrië, waar het christenen, Yezidi’s en alawieten systematisch vervolgt en vermoorden.

  Erdogan is een moslimextremist en een fanatiek aanhanger van de Moslimbroederschap.

  Turkije houdt grenzen wagenwijd open voor ISIS-terroristen. Turkije traint ISIS manschappen, stuurt ambulances, verzorgt ISIS strijders in ziekenhuizen, ontvangt nieuwe troepen aanvoer (Internationale Jihadisten zoals uit Nederland) op hun vliegvelden, steunt ISIS met geld, wapens, logistieke middelen, laat ISIS aanvallen op Christenen en Yezidi’s…plannen vanuit Turkije zelf.

  Turkije is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van ISIS en zal deze groepering straks onherroepelijk gaan gebruiken in zijn streven naar het Ottomaanse rijk , oftewel het nieuwe islamitische groot-kalifaat… Erdogan, als een soennitische fundamentalist wil een islamitisch staat, en de extreme moslim rebellen komen daarbij erg goed van pas. Erdogan is feitelijk een dictator met extreme ideeën. Als het in het geheim kan, zal hij Hamas, Al_nusra, Al_Qaida, IS en andere terreur organisaties steunen en van Turkije een land maken met conservatieve Islamitische regels. IS zorgt dat de Koerden het moeilijk hebben en er aan de Turkse grens geen machtig georganiseerd land kan bestaan. Het is dus niet alleen ideologisch dat hij ze steunt, maar ook strategisch.
  De Sultan van Turkije gaat als president nog een poosje door met het opdringen van zijn grootheidswaan. Hij gaat profiteren van de wederopbouw bij de oorlogsschade in het M.O. Hierbij ook in het oog houden, dat de Turken in grote meerderheid achter Erdogan staan en hem gekozen hebben. Het is dus niet alleen Erdogan die de kwade genius is, maar de meerderheid van de Turken. Turken willen Patriot Raketten voor hun eigen doelen gebruiken. Binnen NLD een hoop gedoe over gevaarlijke Jihadisten en/of ISIS idioten. Turkije dat door linkse kringen wordt uitgenodigd om EU-lid te worden, terwijl het ook op een terroristisch Kalifaat begint te lijken.

  Turkije laat ISIS de jihadisten uit hun land halen en steunen ze openlijk. En die goedgelovige pipo’s hier denken dat het wel wat meevalt? Als dit gebeurt is een mens die een ander geloof aanhangt daar nog veilig. En de moslims zelf ook niet want ze doden ieder die naar hun mening iets niet goed doet! Maar dat doet er niet toe die wilden niet anders!

  AL-NUSRA, AL-QAIDA en IS- ISIS, die genocides op de christenen en Yezidi’s plegen: deze moordenaars, analfabetische stommelingen hebben we massaal binnengehaald en komen ze nog stededs binnen…!? Alarmerend vervolgens is, dat het aantal Moslims in – niet alleen – Nederland dagelijks toeneemt, zowel door de instroom, maar ook via de bereidwillige moederschoot.

  In Nederland maken steeds meer mensen zich terecht zorgen over de ontwikkelingen in Nederland, gezien de meerderheid van Moslims, bijna alle moskeen ISIS steunen!. Wat haalt EU elite binnen: voornamelijk Marrokanen, Turken, Irakezen, Somaliers, Afghanen. Mensen met voornamelijk sunnietische roots dus. Ze zien wat er daar gebeurt met lokale christenen – die bedreigd worden: of je bekeert je of je wordt vermoord – en vragen zich af waarom de EU nog meer moslims binnenhaalt? Hoe hebben we in vredesnaam zo diep kunnen zinken dat we een man als Erdogan als een waardevolle partner zien? De kerken stromen leeg en de Islam vult dat ontstane gat handig op. Waar zal dit eind nemen!, Kunnen we dit nu werkelijk niet aan?

  Dat Frans Timmermans achter Erdogan staat, dat is nou één van de belangrijkste redenen waarom PVDA Turkije bij de EU wilt. Want dan kunnen ISIS terroristen vrij hun gang gaan in Europa!, is niet zo vreemd. Hij heeft zich al overduidelijk een sympathisant en actieve ondersteuner van het moslimterrorisme getoond. Hij steunt het Hamas regime, wil een boycot tegen Israël, kruipt in het stof voor Saoedi-Arabië wegens een stickertje en weigert boko haram op de lijst van terroristische organisaties te zetten. In goed Nederlands heet zo iemand een landverrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s