Een stukje duiding vanaf de strandstoel

574493_10152520870550656_564978214_nVorig jaar november verschafte John van den Bosch ons hier een stukje duiding vanaf de militaire werkvloer. Tijdens zijn vakantie van afgelopen weken overpeinsde hij vanuit zijn strandstoel de huidige gebeurtenissen op het wereldtoneel en de relatie met zijn werk als beroepsmilitair. Met twee kopjes koffie achter de kiezen ontstond de onstuitbare neiging om de pen ter hand te nemen. Daar zijn wij bij Stukje Duiding natuurlijk helemaal niet vies van. Vandaar deze stukje duiding vanaf de militaire werkvloer deel 2!

Zorgen over slagkracht
De wereld om ons heen staat niet stil. Terwijl er meldingen worden gemaakt van Russische eenheden in Oekraïne, IS het een na het andere strategische punt verovert en Boko Haram zich roert in Afrika, begint het besef te leven dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. Dit vertaalt zich in een bredere discussie die in de samenleving wordt gevoerd. Keer op keer wordt ik door vrienden en familie benaderd, allen burgers die zich zorgen maken over de slagkracht van ons leger. Burgers die de discussie over veiligheid en Nederlandse belangen in het buitenland voeren.

Onrust in de Haagse Schilderswijk en Russische boycotten brengen immers internationale conflicten bij de mensen thuis. Het maakt duidelijk dat gewapende conflicten duizenden kilometers verderop impact hebben. Hiermee is het ‘ver-van-mijn-bed-show’-argument volledig ontkracht en zelfs kortzichtig te noemen. Ineens hoeft de discussie over bestaansrecht van Defensie niet meer gevoerd te worden, aangezien men dagelijks geconfronteerd wordt met gruwelijke beelden wanneer de televisie aangaat of de krant wordt gelezen.

Change of mindset?
Dan dichter bij huis: plus honderd miljoen euro! Op het eerste gezicht een astronomisch bedrag totdat je het in perspectief plaatst. Op een budget van 7 miljard praten we over een plusje van 1,4%… Is dit geld erbij of slechts een inflatiecorrectie? Desalniettemin helpen alle kleine beetjes en naast dat dit een kanteling is in de dalende defensiebudgetlijn hoop ik dat het ook een ‘change of mindset’ zal blijken. Een inzicht dat verder snijden of de nullijn hanteren in deze geopolitieke situatie niet verantwoord is. De vraag die mij nu bezig houdt is waar het geld gaat landen en wat er mee gedaan zal worden.

Over geld gesproken, ook financieel ziet de wereld er opeens heel anders uit. Vorig jaar om deze tijd begonnen de eerste geruchten over een mogelijke opheffing de ronde te doen en drie weken later viel het zwaard in Ermelo. Zo nu en dan denk ik nog terug aan die periode: ineens kwam alles op losse schroeven te staan en dat bracht de nodige emotie met zich mee bij de militairen. Vandaag de dag is het anders: we zijn druk bezig met oefenen en trainen en we zijn aan het verhuizen naar Havelte. Over deze verhuizing zijn de meningen verdeeld. Zo gek zou het nog niet zijn om een grote kazerne te plaatsen in de randstad. Wellicht vindt de pier van Scheveningen dan ook alsnog een bestemming.

Uithoeken van Nederland
Defensie is er voor de mensen en staat midden in de samenleving. Een vlugge blik op de kaart leert ons dat dit niet altijd het geval is. De mariniers verhuizen van het centraal gelegen Doorn naar Vlissingen en het 45e pantserinfanteriebataljon verhuist van Ermelo naar Havelte. Min of meer de uithoeken van Nederland. Men heeft het echter geaccepteerd op een manier waarop defensiepersoneel al meer zuur heeft geslikt de afgelopen jaren:  laten we niet klagen maar doorpakken met het vizier op de toekomst.

Wat brengt dan die toekomst? Wie had een conflict in Oekraïne en de bliksemopmars van IS in Irak en Syrië verwacht? Dit zijn bewijzen dat de wereld in een jaar tijd enorm kan veranderen en zich maar lastig laat voorspellen. Juist daarom dient men klaar te zijn voor elke denkbare situatie. Dit besef begint te groeien. Laten we dus indien nodig onze eigen kastanjes uit het vuur kunnen halen en onze krijgsmacht weer wat tanden geven.

[John van den Bosch is 24 jaar en infanterieofficier werkzaam bij het roemruchte 45e bataljon uit Ermelo. Hij is ruim 7 jaar beroepsmilitair en in 2009 uitgezonden geweest naar Uruzgan.] 

Disclaimert: John schreef deze bijdrage op persoonlijke titel en de inhoud ervan komt niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van Stukje Duiding. Dat u het even weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s