Onze ‘warchick’ in Zuid-Soedan deel I

untitledStukje Duiding heeft een eigen warchick! Als stafofficier logistiek zal Annecarijn Flens – met gevaar voor eigen leven en met het mes tussen de tanden (om de tanden te stoken, de Nederlandse bijdrage is ongewapend) – op deze plek eens in de zoveel tijd bericht doen van alles wat zij meemaakt. Vandaag deel 1 in deze serie: het opwerktraject.

Telefoontje
Het is een rustige vrijdagmiddag als mijn telefoon gaat. “Privé-nummer” zie ik in het scherm staan. Vast een collega die een vraag heeft over het lopende auditonderzoek (ik ben vanuit het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) gedetacheerd bij de Audit Dienst Rijk), schiet door mijn hoofd. Ik neem de telefoon op. “Afgelopen dinsdag had je je toch opgegeven voor een uitzending naar Zuid- Soedan? We zoeken iemand die de functie van stafofficier logistiek voor UNMISS kan vervullen”, zegt mijn P&O-adviseur aan de andere kant van de lijn.

Ik had me inderdaad eerder die week opgegeven, omdat ik al vrij lang met die wens in mijn hoofd rondliep. Toch waren er eerder vaak redenen waardoor het niet uitkwam. Zo heb ik afgelopen twee jaren een post doctorale studie naast mijn werk gedaan, wat de nodige uurtjes in beslag nam. Nu dat is afgerond, is er weer tijd voor nieuwe uitdagingen. Ik wilde heel graag in Afrika op uitzending, daarom heb ik me opgegeven voor Zuid Soedan.

In 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden, waarbij de VN-missie UNMISS de Zuid-Soedanese overheid helpt bij het bevorderen van stabiliteit en ontwikkeling. In december 2013 beschuldigde de huidige president de vice-president ervan een coup te willen plegen. Deze situatie heeft geleid tot gevechten in het hele land. Als gevolg hiervan is het mandaat aangepast en richt UNMISS zich nu ook op het beschermen van burgers.

Terreinrijden
Na het telefoongesprek kon ik later die week kleding ophalen bij het kledingpunt in Soesterberg en mocht ik de maandag erop gaan beginnen aan het opwerkprogramma. Een erg leuke ervaring! Schieten, ZHKH-en (Zelfhulp en Kameradenhulp bij ongevallen of gewonden), cultuurlessen en als hoogtepunt terreinrijden. Dat laatste ging overigens niet voor iedereen helemaal goed.

Vanwege de regen was het terrein veranderd in een glibberige modderpartij: perfecte omstandigheden om met de terreinwagens te oefenen. We rijden achter elkaar aan met de instructeur voorop en oefenen ‘lichte berging’, nadat hij zijn auto heeft vastgereden op een heuvel. We rijden nog wat rond als voor ons een steile heuvel met diepe kuilen opdoemt. Deze heuvel gaan we zelf oefenen.

Ik ben als derde aan de beurt. De eerste auto probeert het tot vier keer toe, maar tevergeefs. De volgende auto is in twee pogingen boven. Vervolgens is het mijn beurt. Mijn eerste poging mislukt, maar bij de tweede keer ben ik boven. Als ik beneden kom, zie ik de vierde auto gaan. Deze neemt een aanloop en rijdt met volle vaart de glibberige heuvel op. Alles lijkt goed te gaan. Het volgende moment schiet de auto echter van de heuvel af en belandt verticaal tegen een boom. Even denken we dat ‘ie naar achteren klapt. Dat gebeurt gelukkig niet; de bestuurder kan ongedeerd uitstappen. Vervolgens kunnen we voor de tweede keer- onbedoeld- de berging van een voertuig oefenen. Dat oefenen is dus niet voor niets.

Afscheid nemen
Binnenkort vertrek ik met ongeveer tien collega’s naar het missiegebied. Het afscheid van mijn vriend, familie, vrienden en collega’s begint te naderen. Dit afscheid nemen is geen leuke periode en ik zal daarom blij zijn als ik in het vliegtuig zit en de missie kan beginnen.

In mijn volgende stukje (over ongeveer twee weken) kan ik hopelijk melden dat ik goed ben aangekomen en zal ik schrijven over de eerste belevenissen bij de VN in Zuid-Soedan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s