Bert VS. Frans: vergelijk de ministers van BuZa

Bert koendersNu Frans richting Brussel is vertrokken is het tijd voor een nieuwe frisse wind bij BuZa: Bert Koenders. Hoewel, nieuw? Bert Koenders is een oude bekende binnen de IB-sectie in Den Haag. Zo zat hij in Brussel, New York, Afrika en tussentijds kwam hij al eens eerder terug naar Den Haag. Hoewel hij onmogelijk zo’n goede talenknobbel (en social media talent) als Frans kan hebben, heeft ook de nieuwe minister zo zijn kwaliteiten in huis. Stukje Duiding nam de proef op de som en zette de twee tegenover elkaar. Bert versus Frans; wie is de Betere minister van Buitenlandse Zaken?

Er zijn nogal wat criteria waarop je een minister van Buitenlandse Zaken kunt beoordelen. Wij namen drie belangrijke aspecten onder de loep en gaven daarbij onze onbetwiste voorkeur.

Achtergrond
Frans (wij mogen Frans zeggen) werd in 1961 in Maastricht geboren maar zag al op vrij jonge leeftijd meer van de wereld. Zijn vader was diplomaat en daardoor groeide hij op in onder meer Brussel en Rome. Dit heeft ongetwijfeld de internationale ambities van Frans aangewoekerd, maar hij kwam in 1975 eerst terug naar Nederland waar hij netjes zijn opleiding afmaakte. Zo studeerde Frans Frans in Nijmegen, en later ook nog eens op z’n Frans in Nancy.
Bert is van 1958 en hij werd geboren in Arnhem. Bert studeerde politicologie in Amsterdam (cum laude) en deed dit later ook in Italië en de Verenigde Staten. Zijn middelbare school deed hij in Zwolle, en dus maken we op dat Bert niet op zeer jonge leeftijd in aanraking is gekomen met de wereld van IB.
De winnaar: Bert. Frans leek deze ronde in eerste instantie glansrijk te hebben gewonnen. Met een vader als diplomaat is de voorliefde voor internationale politiek hem met de paplepel ingegoten. Maar in Nederland houden we niet van kruiwagens en dus gaat deze ronde naar self-made man Bert.

Carrière
Beide mannen hebben een PVDA-achtergrond en een vrij imposante carrière. In 1998 wordt Frans gekozen in de Tweede Kamer. Hij hield zich bezig met Europese Zaken en Defensie en bovendien zat hij in commissies omtrent Buitenlandse Zaken. In 2002 was hij een fervent voorvechter voor de nieuwe Europese grondwet, iets wat bij de doorsnee burger niet erg gewaardeerd werd. Desalniettemin werd Frans in 2007 staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en stoomt hij uiteindelijk door naar de positie van minister van Buitenlandse Zaken. We laten voor het gemak zijn tientallen nevenfuncties maar even achterwege (zo bekleedde Frans een leerstoel, deed hij wat commissies en zette hij zich ook nog in voor zijn roots in Limburg).
Bert kwam een jaar eerder (1997) in de Kamer en werd woordvoerder Buitenlandse Zaken. Hij debatteerde over militaire missies in Afghanistan en Irak, maar verliet in 2007 de kamer om minister voor Ontwikkelingssamenwerking te worden. Zijn echte verdiensten kwamen natuurlijk in 2011 door zijn werk bij de Verenigde Naties, onder meer in Mali.
De winnaar: Frans. Met al deze verschillende posities op het gebied van internationale politiek lijkt meneer Timmermans deskundig op het gebied van Defensie tot Europa en zelfs tot aan Limburg (regionale interesses vinden we fijn!). Maar Bert, wees niet getreurd: met de huidige problematiek binnen de IB kun jij je snel genoeg opwerken tot niveautje Timmermans.

Populariteit
Een minister van Buitenlandse Zaken moet anno 2014 geliefd zijn. Als de minister al niet meer sterk kan optreden tegen IS, Oekraïense separatisten of ebola, hoe moeten u en ik dan nog geloven in een goede afloop? Onze Frans beheerst een goed staaltje media-en-burger-om-de-vinger-winden-techniek. Hoe kun je nu niet van meneer Timmermans gaan houden als de beste man al zijn selfies met ambassade personeel op zijn Facebook post? Politiek was nog nooit zo dichtbij met de wekelijkse ‘Een kijkje in de Agenda van Frans’ rubriek. Maar als u dacht dat een minister van Buitenlandse Zaken een populair minister wordt door uw aandacht en fanmail, dan moet ik u helaas toch even uit de droom helpen. Het gaat binnen de IB natuurlijk nog altijd om de banden met de elite, de grote jongens. Maar ook op dat aspect heeft Frans als minister van Buitenlandse Zaken voor Nederland zich van zijn beste kant laten zien (zijn emotionele toespraak over de MH17 ramp bij de VN bijvoorbeeld).
Het lijkt voor Bert een bijna onmogelijke taak deze populariteit te evenaren. Bert heeft bijvoorbeeld twee Facebook profielen (géén pagina’s?!) wat nogal verwarrend is. Hij heeft nog niet vaak het nieuws gehaald met memorabele speeches. Maar meneer Koenders is natuurlijk wel speciaal vertegenwoordiger van Ban Ki-Moon geweest. Een nogal machtige vriend. Ook heeft meneer Koenders de afgelopen periode flink kunnen bonden met ‘onze jongens’ als hoofd van de VN-vredesmacht in Mali.
De winnaar: Bert. Met pijn in het hart, want ook ik was fan van social media koning Frans Timmermans. Frans lijkt ook bevriend te zijn met wat Europese grootmachten maar ik versta slecht Pools, dus wie weet is hij de boel wel aan het foppen. Nee dan Bert; hij heeft Ban Ki-Moon én het leger achter zich staan.

De eindstand
Frans 1, Bert 2. Frans heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een deskundige op het gebied van internationale politiek en bovendien heeft hij een gigantische talenknobbel wat hem een machtig man maakt. Met zijn nuchtere Limburgse instelling was hij favoriet van velen. Maar nu is dan Bert hier, en ook hij is een zwaargewicht op het gebied van militaire missies en handjeklap met de belangrijkste actoren binnen de IB. Bovendien heeft Frans ons beloofd dat hij Den Haag niet voor Brussel zou inruilen. Dat leugentje om bestwil komt hem nu duur te staan. [Tessa Daling]

Een gedachte over “Bert VS. Frans: vergelijk de ministers van BuZa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s