Stukje reflectie: wat was hot op Stukje Duiding in 2014?

705606b8eae389990c3bd2704ddd66677f353631d7a98cce0d7ecbab9a9d5683Het jaar zit er weer bijna op! Nog even wat konijnen, eenden, oliebollen en heel veel champagne naar binnen werken en het is alweer 2015.

Omdat Stukje Duiding altijd constructief kritisch is ten opzichte van bassies en knotsgekke dictators gaan we het goede voorbeeld geven. Tijd voor een stukje transparantie: wat werd het best gelezen op ons blog in 2014? Uiteraard in een toepasselijk eindejaars-lijstje gegoten.

1. ISIS!!!
Er werd het nodige geschreven over ISIS op ons blog. Was natuurlijk ook wel een dingetje dit jaar. Het stuk over het verbieden van ISIS-filmpjes in Groot-Brittanië werd veruit het beste gelezen. Zou mensen alleen maar op gekke gedachten brengen. Maar zo’n verbod is helemaal geen goed idee, vonden wij. Het nemen van besluiten staat of valt met de toegang tot informatie. Datzelfde geldt voor democratische controle. Hoe walgelijk ook, gewoon toegankelijk laten dus die beelden van radicale koppensnellers.

Oh ja, en voor wie het gemist heeft, alsnog terugkijken deze topdocu over de opkomst van ISIS!

2. #MH17
Veel meer hoeven we er niet meer over te zeggen. Deze trieste gebeurtenis springt er op alle fronten uit voor Nederland in 2014. Ook geopolitiek gezien een op zijn zachtst gezegd curieuze gebeurtenis. De ramp ontvouwende zich al snel tot een heuse blamegame waarbij de emoties hoog opliepen. Er werd zelfs gepleit voor het sturen van Nederlandse militairen om de situatie eens even goed naar rechts te richten. De vergelijking met 9/11 was snel gemaakt en ons stuk daarover werd dan ook goed gelezen.

Verder deden onze nuchtere stand van zaken de dag na de ramp en de oproep van onze libertarische vrinden het erg goed.

3. Krim-crisis
Afgelopen zomer werd ook wel de ‘summer of war‘ genoemd. Tja, wij hebben eerlijk gezegd weinig met dat soort hippe labeltjes (klinkt namelijk meer als de nieuwste toffe serie op HBO). Temeer omdat heel veel mensen en landen al jaren niets anders zien dan oorlog in hun zomer. Of winter. Of lente. Of herfst. Maar ok, het kwam dit jaar erg dicht bij onze eigen Europese hachje toen Oekraïne in de fik vloog, dus prima.

Populair was het stuk over de rol van bassies in de politieke transitie van het land. Vrij vertaald: pro-EU betekent nog niet capabel. Nog vrijer vertaald: een bassie is een bassie blijft een bassie. Verder was er natuurlijk de kritiek op het afwezig zijn van een NAVO-strategie wat betreft de Krim-crisis.

4. Oorlogshelden & de medailles
Nederland heeft er in 2014 een ware nieuwe oorlogsheld bij gekregen. Gijs Tuinman ontving op 4 december de Willemsorde. Zijn nominatie kon uiteraard weer rekenen op de nodige kritiek, want de koffie zou niet helemaal zuiver zijn. Defensie zou simpelweg een nieuwe posterboy zoeken. De oorlogsheld als PR-instrument. Daar vonden wij dus wat van.

5. Handig, die tanks
Al geschreven in 2013, maar dit pareltje van de hand van Marno de Boer werd in 2014 gewoon opnieuw veel gelezen. Sterker nog, het was het op  één na best gelezen stuk (en nee Marno, royalties kun je op je buik schrijven). Vooral militairen blijken het erg vaak met hem eens te zijn. Of het is gewoon de passage over Crocs die ’t hem doet. Kunnen we begrijpen, wie is nou niet helemaal weg van de plastic stappers?

6. NSS funny
In maart was de Nuclear Security Summit, inclusief sherpa-gurka’s en wat al niet meer. Jullie herinneren je waarschijnlijk vooral nog dat Den Haag was veranderd in een praktisch onbegaanbaar fort met een afgesloten A4 en A44 en black hawks boven Amsterdam. Het enige positieve aan de dag was dat wij via allerlei schimmige deals beschikking kregen over het Onofficiële programma NSS2014!

7. Onze eigen warchick!
Jawel, Stukje Duiding spaarde kosten nog moeite en introduceerde een eigen warchick. Met gevaar voor eigen leven en het broodmes tussen de tanden deed Annecarijn Flens al verschillende keren verslag uit het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan. En het mooie is: dat blijft ze in 2015 gewoon voor ons doen!

SDcloud

Zo, nog even een mooie tagcloud met de meest populaire thema’s van twee jaar Stukje Duiding en wij voldoen weer een jaartje aan alle onbuigzame transparantie-eisen van de anti-bassie lobby. [Stephan de Vries] 

Een gedachte over “Stukje reflectie: wat was hot op Stukje Duiding in 2014?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s