Bommen zijn uit; hacken is in

HackerZo vlak voor het kerstreces bent u natuurlijk volop plannen aan het maken voor de komende feestdagen. U wilt wellicht een partijtje Scrabbelen, gourmetten of naar de nieuwste film gaan. Helaas voor u heeft Noord-Korea die laatste optie een tikkeltje ingeperkt. Afgelopen week werd namelijk bekend dat Sony de film ‘The Interview’ –waarin een moord op Kim Jong-un wordt gepland gaat schrappen in verband met een mega hack op het systeem en het lekken van persoonlijke gegevens van het Japanse bedrijf. De FBI heeft de zaak onderzocht en stelt vast dat de Noord-Koreaanse regering achter de hack zit. Slaan we in 2015 een nieuw hoofdstuk ‘Oorlogje spelen’ in?

2014 was me het jaar wel. Overal ter wereld werden massaal de wapens opgepakt en werden verschillende bloedige conflicten uitgevochten. Op het Europese vasteland leken we zelfs weer eventjes terug te gaan naar de jaren ’80 en werd de post-Koude Oorlog generatie geconfronteerd met een staaltje Russisch machtsvertoon wanneer het Oekraïense schiereiland de Krim wordt ingenomen. We werden getuige van real life Stratego en de ellende lijkt helaas nog niet op te houden. Veel verder oostwaarts, in Noord-Korea, lijkt deze ouderwetse manier van bekvechten niet heel erg te imponeren. De zorgen dáár gaan niet over groeiend extremistisch geweld of de gevolgen van een munteenheid in vrije val. Nee, de Noord-Koreaanse regering gaat prat op de bestrijding van een satirische film waarin James Franco hun Kim Jong-un, de Grote Leider, moet vermoorden.

Guardians of Peace

De Noord-Koreaanse regering was het gehele jaar al redelijk geïrriteerd over ‘the Interview’ en waarschuwde meermaals dat het land met ‘een passend antwoord’ op de film zou komen. Eind november kwam dat passende antwoord in de vorm van een hackersmail genaamd ‘Message from GOP’ (Guardians of Peace, red.) en een agressieve aanval die gericht was om een non-politieke actor op de knieën te krijgen. De dreiging was helder: we willen alles wat gerelateerd is aan ‘the Interview’ en de garantie dat jullie deze film nooit uitbrengen, distribueren of doorspelen aan derden in de vorm van DVD-verkoop of andere piraterij. En de aanval kwam met een zo mogelijk nog duidelijkere waarschuwing: we hebben nog steeds al jullie geheime en gevoelige data. We garanderen de veiligheid hiervan, tenzij jullie nog meer problemen veroorzaken. Die kwamen er niet, want ‘the Interview’ werd afgeblazen. Een wijs besluit volgens de hackers van GOP. Als u zich nu afvraagt wat precies de schade van de hack was (afgezien van vijf gelekte nieuwe films, nettowinsten van het bedrijf en contactgegevens van A-, B- én Csterren) dan gaat u wellicht even gniffelen. Zo zou het onder meer gaan om gelekt e-mailverkeer tussen Amy Pascal en Scott Rudin, twee filmprominenten, waarin zij Angelina Jolie een ‘geschift mens’ en ‘een minimaal getalenteerd verwend nest’ noemen. Een drama in Hollywood-Amerika, dat is duidelijk.

Terreur?

Maar de ernst lijkt verder te reiken dan het gezichtsverlies van Sony’s elite bij Angelina Jolie. Een officiële reactie van het Witte Huis klonk bezorgd. Zijn we daadwerkelijk in een wereld beland waarbij een dictator via het internet censuur kan opleggen in een Westers land? Dezelfde dictator (fantast?) die zijn volk dit jaar liet geloven dat het WK door Noord-Korea was gewonnen? Het bleek een nieuwe en ietwat ongemakkelijke situatie voor de Verenigde Staten. Want hoewel Sony’s beweegredenen om de film af te blazen van economisch belang zijn, heeft Obama vanuit politieke belangen juist meer baat bij een rechte rug. Een eenzijdige reactie was er dus niet. In een statement zegt Obama hierover: ‘Ik heb sympathie voor de problemen en de keuzes waar Sony voor staat maar dat gezegd hebbende, denk ik dat zij een verkeerde keuze hebben gemaakt (als reactie op het cancelen van de film, red.) Ik had liever gehad dat ze mij om advies hadden gevraagd.’ Een reactie van de Amerikanen kan uiteraard niet uitblijven. Obama heeft Noord-Korea in ieder geval voor straf weer op de lijst van landen die terreur ondersteunen gezet. Hij noemt de aanval geen oorlogsdaad maar wel een vorm van digitaal vandalisme die zeer kostbaar was. Noord-Korea lijkt ondertussen de smaak te pakken te hebben. Ze eisten een gezamenlijk onderzoek met de FBI naar de hack en toen een bevredigend antwoord van deze zijde uitbleef, kwam het land vlak voor de kerst nog met een alles behalve vredelievende boodschap. Volgens de Zuid-Koreaanse media heeft het Noord-Koreaanse leger gedreigd met een ‘keiharde oorlogsreactie die zich tegen het hele vasteland van de Verenigde Staten richt’.

Het internet en hackers in het bijzonder lijken aan terrein te winnen in de wereld van IB en machtsvertoon. Steeds vaker worden hackers als verlengstuk van inlichtingendiensten ingezet, of (nog erger?) zij opereren alleen of voor ondergrondse criminele organisaties. Dat betekent dat dus niet alleen Angelina Jolie slachtoffer kan worden van Kim Jong-Un’s frustraties maar ook andere bedrijven en politieke organisaties die steeds meer digitaal communiceren. Als tip voor het kerstpakket dit jaar pleit ik daarom dus ook van harte voor een ouderwets notitieblokje mét vulpen in plaats van de nu al standaard wordende Iphones en Ipads. En mevrouw Pascal wilt u in het kader van de kerstgedachte dan uw verontschuldigingen aan Jolie aanbieden? Een betere wereld begint immers bij jezelf. {Tessa Daling}

3 gedachten over “Bommen zijn uit; hacken is in

  1. Leuk stuk, altijd interessant om deze ‘nieuwe’ vorm van geopolitiek te zien.

    Misschien wel nog de nuancering toevoegen dat het bewijs tegen Noord-Korea zeer weinig is. Daarnaast waren het de bioscopen in de VS die de film annuleerde. SONY heeft gezegd, via hun advocaat, dat de film linksom of rechtsom uitkomt.

  2. Volgens mij heeft mevrouw Pascal gelijk en is Angela Jolie niet meer dan een wispelturig kreng zonder al teveel talenten. Juist die waarheid zou in het kader van een èchte kerstgedachte verder verspreid kunnen worden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s