Kijktip! Op pad met Al Qaeda in Jemen

474db99dd5622eb68fab6cce74725c3a1be59917d4e7f2757a6173476db9e73aGisteren werd de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs alsnog officieel opgeëist door Al Qaeda in Jemen. De tak van de terreurorganisatie op het Arabisch schiereiland probeerde de afgelopen jaren vaker een aanslag in het Westen te plegen. Hoog tijd voor een stukje verdieping. Wie zijn deze figuren?

Nasser bin Ali al-Ansi, één van de leiders van Al Qaeda’s tak in Jemen, claimde de aanslag namens Al Qaeda-leider al-Zawahiri in een videoboodschap. De aanslagplegers zouden door de organisatie zijn gerekruteerd.

Als de aanslag echt door Al Qaeda in Jemen is gepleegd, dan is het ook aannemelijk dat er sprake is geweest van een commandostructuur. Anders gezegd: in dat geval kan de mogelijkheid dat het om een spontane lone wolf actie ging overboord. Hoewel de planning en uitvoering van de aanslag dan alsnog losjes kan zijn opgezet (omdat het nu eenmaal lastig is om alles strak te organiseren als je sterk in de gaten wordt gehouden), is er waarschijnlijk wel sprake geweest van een opdracht en enige coördinatie. De achtergrond van de aanslagplegers, de broers Kouashi, geeft daartoe ook sterke aanwijzingen.

Hoewel het speculeren blijft komt Al Qaeda met deze actie wel weer in de schijnwerpers te staan. Trouw schrijft vandaag dat Michael Morell, de voormalig tweede man van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Al Qaeda in Jemen zelfs de gevaarlijkste terreurbeweging ter wereld noemt. Terrorismebestrijding zou zich zelfs min of meer exclusief op deze tak moeten richten in plaats van op de mannen van Islamic State.

Dat lijkt ons een doorgeslagen reactie en zo ver zal het gezien de ontwikkelingen in Irak en Syrië niet snel komen. Maar dat neemt niet weg dat het interessant is om ons (weer) een keer te verdiepen in de organisatie die met een simpel opgezette aanslag heel Europa in zijn greep heeft. In 2012 kreeg correspondent Ghaith Abdul-Ahad toegang tot de groepering. Hij maakte onderderstaande Frontline documentaire. [Stephan de Vries]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s