Onze ‘warchick’ in Zuid-Soedan deel IV

south sudan memeStukje Duiding heeft een eigen warchick! Als stafofficier logistiek zal Annecarijn Flens –met gevaar voor eigen leven en met het mes tussen de tanden (om de tanden te stoken, de Nederlandse bijdrage is ongewapend) – op deze plek eens in de zoveel tijd bericht doen van alles wat zij meemaakt. Vandaag deel 4 in deze serie: naar de frontlinie.

 


Naar Bentiu
Het is vroeg in de morgen als ik kan inchecken voor mijn vlucht van Juba naar Bentiu. Eerst vlieg ik in een klein vliegtuig naar Malakal waar ik zal overstappen in een helikopter die mij naar Bentiu brengt. In mijn werk ben ik verantwoordelijk voor dit gebied en dus is het belangrijk om met eigen ogen te zien hoe de logistieke situatie ter plaatse is. Op die manier kan ik eventuele problemen effectief oplossen.

Na een reis van ongeveer 4 uren word ik opgevangen door mijn collega. We kunnen direct beginnen het drukke programma. Om een indruk te krijgen van de logistieke uitdagingen ter plaatse bezoeken we alle Troop Contributing Countries (TCC’s). Iedere TCC is verantwoordelijk voor de huisvesting van hun eigen troepen.

Als eerste bezoeken we de Ghanezen. Op het eerste gezicht zien de verblijven er prima uit, totdat de deur van een container opengaat waar ze in slapen. In de container van circa 28 vierkante meter slapen 13 mensen. De container staat dan ook dusdanig vol dat er tussen de bedden hooguit 30 cm zit (zie de foto’s hieronder). Hun plaatsing hier duurt een jaar en het lijkt me enorm lastig om zo lang zo dicht op elkaar te moeten leven.

bentiu 1

 

bentiu 2

De Ghanezen laten ons ook de andere voorzieningen zien. Ze zijn tevreden met hun aparte sanitaire voorziening voor de dames, die er sinds kort is. Voordat deze voorziening er was moest de enige aanwezige dame gebruik maken van de sanitaire voorzieningen  voor mannen. Ik kan me goed voorstellen dat je niet heel rustig staat te douchen als je de enige vrouw bent tussen 170 mannen. Wat nog wel dringend verbetering behoeft is dat de nieuwe sanitair-unit nog niet is aangesloten op de riolering. Daardoor blijft het afvalwater van douche en wc nog onder de container staan.

‘Gevarieerd’ menu en stalen bedbodems
Aansluitend bezoeken we  de Ethiopiërs. Zij laten ons hun keuken zien die net gereed is (zie onderstaande foto). Ik lees het ‘gevarieerde’ menu dat aan de wand hangt: ‘Monday: Rice and chicken’, ‘Tuesday: Rice and meat’, ‘Wednesday:  Rice and chicken’ enz. De commandant van het Ethiopische contingent ziet mij ernaar kijken en zegt: “Don’t even look at the menu, it is not even there.” Gelukkig moet hij er zelf ook om lachen.

bentiu 3

We vervolgen de tour naar de Mongolen. Het Mongoolse bataljon bestaat uit ongeveer 550 mensen. Zij hebben het redelijk voor elkaar. De accomodatie ziet er prima uit, al slapen ze op de stalen bedbodems en zijn er geen matrassen. Bij navraag blijken ze dit niet erg te vinden. Het gebrek aan airco is wel erg vervelend in deze temperatuur van rond de 45 graden Celsius.

Bentiu 4

Nadat we de basis hebben gezien rijden we mee met een patrouille van de Military Liaison Officers (MLO’s). We gaan de poort uit en rijden over een lange weg. Vrouwen en kinderen lopen met hout en andere spullen op hun hoofd. Er wordt geschat dat zo’n bos hout snel 50 kilogram weegt. De MLO vertelt dat de vrouwen deze weg elke dag lopen. 6 kilometer heen en 6 kilometer terug. De mannen blijven binnen, omdat – zo wordt er gezegd – ze bang zijn vermoord te worden zodra ze zich buiten het vluchtelingenkamp begeven.

De enige mannen die wij zien zijn militairen. We zien veel pickup’s volgeladen met soldaten en wapens. Dit is het gebied waar vaak wordt gevochten en dat is goed te zien aan het landschap. Overal zijn verschroeide circels in het grasachtige gebied waarneembaar. Ook uitgebrande auto’s en kapotte en verlaten hutten zijn geen uitzondering. We komen tot aan de frontlijn. Verder dan dit kunnen we niet gaan kijken, aangezien we geen force protection mee hebben. We kunnen de militaire opstellingen zien, maar daar blijft het bij en we keren terug voor mijn terugvlucht.

Mannen met machetes
Na een vlucht van zo’n 16 uren arriveerde ik weer in Juba. Bij de standaard ebolacheck werd ik opgevangen door een Nederlandse collega.

“Je hebt wat gemist vannacht” zegt hij. “Het hotel is vanacht overvallen door mannen met machetes”.

Blijkbaar zijn de overvallers de kamers langs gegaan. Een deur bleek niet op slot en zo zijn ze de kamer van twee Nederlandse collega’s binnengegaan. De overvallers eisten geld en laptops. Ook de telefoons werden meegenomen. Na een spannende tijd keerde de rust terug. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Inmiddels is de beveiliging van het hotel aanzienlijk aangescherpt.

Feestdagen in Juba
Op het VN-kamp was een feestje voor oudjaarsavond georganiseerd. Zes verschillende TCC’s hadden een buffet met nationale gerechten voorbereid. Sommigen kwamen in hun traditionele kleding. Vuurwerk zoals wij dat kennen was er niet. Hier hebben ze een andere ‘traditie’: Zuid-Soedanezen schoten hun wapens leeg in de lucht. Het vervelende is dat het drinken van alcohol en het gebruik van wapens wordt gecombineerd en dat de kogels ook weer ergens neerkomen. Uiteindelijk heeft dit tot 31 doden en 20 gewonden geleid. Zo gek zijn die vuurpijltjes in Nederand dus nog niet!

1 januari  staat in Nederland in het teken van de Nieuwjaarsduik. Om die traditie niet te hoeven breken hebben wij die ook in Zuid-Soedan gedaan. Zelfs de UNOX mutsen waren aanwezig om de feestvreugde compleet te maken. Voor de  duik hadden we internationale collega’s uitgenodigd en zijn we samen – heel dapper – in het verkoelende zwembad gesprongen. Daarna nog een volleybalwedstrijdje en barbeque gehouden. Goed te doen, zo’n Nieuwjaars duik Zuid-Soedan style!

bentiu 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s