Reactie: Coalitie met Assad maakt IS sterkere vijand

assadTwee weken terug schreef Stephan de Vries samen met Hans Wiegel dat het Westen moet samenwerken met Assad in de strijd tegen ISIS. Hier denkt Goos Hofstee even heel anders over. Haar opinieartikel was vorige week te lezen in de Volkskrant en met haar welbevinden ook hier op StukjeDuiding!

Vorige week schreven voormalig VVD-leider Hans Wiegel en Stephan de Vries dat het Westen moet samenwerken met Assad in de strijd tegen IS, en dat het aanblijven van de Syrische president de beste oplossing is voor het voortdurende bloedvergieten (O&D, 21 januari). Iedereen die hier zijn twijfels over heeft, maakt zich volgens de schrijvers schuldig aan ‘nobele gedachten en goedbedoelde naïviteit’.

Ironisch genoeg is het precies de Realpolitik die Wiegel en De Vries aanhangen die de beste argumenten geeft om juist níét met Assad samen te werken. Assad is geen potentiële partner in de strijd tegen IS, maar grotendeels debet aan het succes van de organisatie, en daarmee volstrekt ongeschikt als strategische bondgenoot.

Volgens de voorstanders van samenwerking is militair overwicht het grote voordeel van een alliantie met Assad. Het idee dat Assad – met steun van het Westen – in staat zou zijn IS militair te verslaan berust echter op een misverstand. Tot nu toe zijn het niet de troepen van Assad, maar de diverse rebellengroepen die IS de grootste klappen hebben toegediend. Assads troepen zijn sinds 2011 gereduceerd van 315.000 tot 150.000 man, en bestaan bijna geheel uit gedemoraliseerde alawitische milities en ad hoc bewapende bendes zonder structurele militaire training.

Om IS daadwerkelijk te verslaan zouden behalve doelgerichte luchtaanvallen ook een groot aantal goed getrainde en flexibele grondeenheden nodig zijn, die van deur tot deur met de rebellen zouden moeten vechten. De realiteit is dat Assad simpelweg de benodigde manschappen niet meer heeft om op die manier IS te bestrijden.

Daarnaast zijn in dit type guerrilla- oorlogsvoering lokale inlichtingen en steun van de plaatselijke bevolking essentieel. Assads sjiitische milities, met hun trackrecord van plundering en bruut geweld tegen soennieten, missen de cruciale legitimiteit en zullen op elk front door de lokale soennitische bevolking worden tegengewerkt.

Het idee van Assad als de ‘minste van twee kwaden’ leeft niet onder soennieten in Syrië. Het is niet IS, maar het Huis van Assad dat hen al bijna een halve eeuw onderdrukt. De prioriteit van de soennitische rebellen ligt dan ook in eerste instantie bij de strijd tegen Assad, niet bij het terugdringen van IS. Het idee dat deze rebellen bereid zouden zijn tot een ‘brede coalitie’ met de troepen van Assad, zoals Wiegel en De Vries voorstellen, getuigt behalve van enige naïviteit dan ook van een gebrek aan inzicht in het sterk sektarische aspect van de strijd. Voor het structureel bestrijden van IS is de steun van de soenitische elementen in Syrië onmisbaar. Door samen te werken met Assad zouden we precies díé belangrijke voorwaarde voor een structurele oplossing ondermijnen.

Een alliantie met Assad zou een klap in het gezicht zijn van de rebellengroepen die nu tegen Assad én IS strijden. Het zou de onsamenhangende islamistische milities rechtstreeks in de armen van IS drijven. De elkaar nu nog opportunistisch beconcurrerende rebellengroepen zouden, geconfronteerd met de gezamenlijke vijand, de gelederen kunnen sluiten. Daarmee zou een vijand gecreëerd worden die vele malen moeilijker te bestrijden is dan de militair versnipperde en ideologisch verdeelde tegenstanders van vandaag.

Het effect zou echter verder reiken dan de regionale dimensie. Voor de internationale rekrutering van jihadi’s is geen betere propaganda denkbaar dan het idee dat wij – met onze mond vol van mensenrechten en ‘red lines’ – Assad eerst wegzetten als gewetenloze massamoordenaar, maar vervolgens wél een deal sluiten als het ons zelf te heet onder de voeten wordt. Het zou een legitimering zijn van alles waar IS voor staat, en daarmee actief bijdragen aan haar succes.

Realpolitiker als Wiegel en De Vries vinden morele bezwaren tegen een samenwerking met Assad irrelevant. Maar één blik op de realiteit zegt dat ook voor pragmatisten als zij de verregaande strategische nadelen toch voor zich zouden moeten spreken.

Goos Hofstee (1983) studeerde Geschiedenis (BA) en Internationale Betrekkingen (MA) in Groningen en Utrecht, en Middle East Politics (Msc) aan de School of Oriental and African Studies, University of London. Tijdens het begin van de Arabische Lente werkte ze als journalist en analist in Cairo. Haar werk richt zich op politieke verhoudingen in het Midden Oosten, met een speciale aandacht voor de politieke Islam, en transnationale jihadistische organisaties.

Een gedachte over “Reactie: Coalitie met Assad maakt IS sterkere vijand

  1. ‘Wij’ hebben nooit iets gezegd over rode lijnen, dat was de hopeloos incompetente President Obama. Uw simplistische generalisaties zijn een weergave van het grote probleem bij vele academici, namelijk het projecteren van hun abstracte irreele ‘waarden’ op die van mensen die voor hen totaal ongrijpbare waarden hebben.

    Er is geen enkele wijze dat ‘wij’ (de hybris alleen al zeg) enige invloed uitoefenen op de heersende moraal en cultuur in die contreien. Me dunkt dat de afgelopen eeuw sinds het mandaten systeem in begin 20ste eeuw afdoende heeft bewezen dat alles wat ‘wij’ doen alleen maar tot meer ellende lijd(t).

    Die mensen vechten nou eenmaal graag. Vinden ze leuk. Laat ze rustig hun gang gaan, wacht tot er 1 overwinnaar tenslotte overeind staat en ga daar dan onderhandelingen mee aan.

    Africa’s Neverending Wars: http://petrossa.me/2014/01/03/africas-forever-wars/ , zelfde verhaal, zelfde systeem. Staat prima model voor midden oosten. Hek eromheen, wapens verkopen en wachten tot ze klaar zijn. Wellicht dat de last man standing de mensenrechtenverklaring wel wil ondertekenen, kan die er met recht beroep op doen. Tot die tijd niet de lasten dan ook niet de lusten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s