Geen Russisch geld? Geen Tsjetsjeense warlord-kamperBassie

Hallo ik ben Ramzan. En ik ben compleet gestoordRamzan Kadyrov, de Tsjetsjeense warlord-president, is compleet gestoord. Zijn Instagram-account staat garant voor uren gniffel-plezier op regenachtige zondagen en de infantiele selfies met uitgerangeerde sterren zoals Gerard Depardieu, Jean Claude van Damme en (jawel) Badr Hari garanderen lachsalvo’s. Tegelijkertijd heeft de man Tsjetsjenië volledig in zijn greep en zichzelf gepositioneerd als leider van de islamitische minderheid in Rusland. Hoewel het volgens zijn Instagram echt supergoed met hem (en zijn macht) gaat, heeft hij reden genoeg om ‘m te knijpen – hoe komt dat toch?

Van knokploegbaasje tot vice-premier
Om hier antwoord op te geven gaan wij even terug in de tijd. Vader, en tevens rebel warlord, Akhmad Kadyrov liep tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog over naar de Russische zijde aangezien hij meer ophad met nationalisme (en zijn eigen megalomane ambities) in plaats van het wahhabisme waar veel insurgenten zich door lieten inspireren. Vladimir Putin benoemde hem in 2000 tot administrateur in de regio. Ondanks zijn mateloze impopulariteit won hij in 2003 de verkiezingen met 81% van de stemmen. Serieuze tegenkandidaten waren in de aanloop naar de verkiezingen al onschadelijk gemaakt: de één werd beschuldigd van gerommel met campagnegelden, de ander kreeg ineens een baantje aangeboden als Vladimir Putin’s persoonlijke adviseur. Ondanks alle PR-verhalen in de media (sterk gecontroleerd door Kadyrov Sr.) bleven veel Tsjetsjeense burgers vermist raken. Niet zelden vielen critici van het regime of Moskou een “verdwijning” ten deel. Deze werden uitgevoerd door geüniformeerde mannen zonder insignes die zich voortbewogen in APCs (mogelijk Russische soldaten) of door het privé -legertje van Kadyrov Sr. aangevoerd door zoon Ramzan. Het collectief hooligans met schietervaring die ter beschikking staan van de heren Kadyrov staat in de regio bekend als de Kadyrovtsy.

In mei 2004 kwam Kadyrov Sr. om het leven door een bomaanslag tijdens een herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Om het gevaar van islamitisch extremisme in te dammen werd Kadyrov benoemd tot vice-premier nadat de Tsjetsjeense minister van binnenlandse zaken, Alu Alkhanov werd verkozen tot president. Uiteraard won Alkhanov als relatief onbekende bureaucraat de verkiezingen met een landslide, namelijk met 73.67%. Ter illustratie: de tegenkandidaat werd tweede met 8.95% van de stemmen. Ook deze verkiezingen kwamen op traditioneel Russische wijze tot stand: busjes vol werklozen werden van stembus naar stembus vervoerd en Russische soldaten voorzagen burgers gratis en voor niets van bindend stemadvies bij stemhokjes. Als president kreeg Alkhanov continu te maken met Ramzan en diens Kadyrovtsy die elke gelegenheid aangrepen om zijn autoriteit te ondermijnen. Ondertussen hielt Ramzan zich voornamelijk bezig met PR voor Ramzan. Zo was hij namelijk verantwoordelijk voor de wederopbouw van Grozny. De stad was in de oorlogen van 1994-1996 en 1999-2000 gebombardeerd door de Russen en getransformeerd tot een hoop puin. Ramzan transformeerde het centrum van Grozny tot kampersjiek all inclusive bling-bling resort.

Poepsjiek!

Interieur verzorgd door binnenhuisarchitect en stijlicoon Nel Veerkamp

Uiteraard werd de wederopbouw gefinancierd door “vrijwillige” bijdragen. Werknemers werden verplicht om een bepaald percentage van hun loon te storten in het Akhmad Kadyrov fonds, wat in de praktijk neerkwam op 25-30% van loon of (in het geval van ondernemers) winst. Op deze manier konden de projecten worden betaald en bleef er nog ruimte over om hier en daar wat fondsen af te romen om privé-projectjes te sponsoren. Vladimir Putin gaf Kadyrov alle ruimte om de oppositie met zijn privéleger in de kiem te smoren, zodat Kadyrov op zijn beurt toegang kreeg tot subsidies vanuit Moskou voor “post conflict reconstructie”. Zolang Kadyrov zijn werk goed deed, kneep Putin een oogje toe voor de grote bedragen die niet verdwenen in de bouwput maar in Kadyrov’s hobby’s (zoals bijvoorbeeld sportpaarden).

Van president tot all round opperhoofd

Het continue zagen aan de stoelpoten van zijn politieke tegenstanders, alsook het verkrijgen van militaire overhand op regionale warlords zoals Sulim Yamadayev en Said-Magomed Kakiev, werd uiteindelijk in 2007 beloond toen Vladimir Putin hem uitriep tot president van Tsjetsjenië. Ondertussen werd volop reclame gemaakt bij de bevolking door hen te voorzien van basisbehoeftes (dak boven het hoofd en eten) en een continue stroom van propaganda uit te storten over het land. Kadyrov zet zichzelf neer als de belichaming van cultureel erfgoed. Al kan de man nog geen vers uit de Koran reciteren, ziet hij zichzelf als bewaker van de nationale identiteit en de hierbij horende “Tsjetsjeense islam“. Dit is vooral bedoeld als antwoord op het salafisme waar Tsjetsjeense jihadi’s en hardcore insurgenten zich van bedienen. Tegelijkertijd heeft hij een hele keten aan sportscholen opgezet, allemaal genaamd “Ramzan”, om jongeren in staat te stellen stoere, sterke patriotten te worden. Net als Ramzan. Dit beperkt zich niet alleen tot Tsjetsjenië maar spreidt zich uit tot over de hele Noord-Kaukasus. Ramzan bouwt sportscholen, moskeeën, huizen en ziekenhuizen die alleen “islamitische medicijngebruik” toepassen. Kortom: economische vooruitgang, nationale identiteit, religie en cultuur in Tsjetsjenië wordt belichaamd door een man. Ramzan.

Cultuur

Tsjetsjeense cultuur en nationaal erfgoed? U kijkt er naar.

Ramzan ❤ Putin
Sinds de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov is de relatie tussen Grozny en Moskou gespannen. Een van de moordenaars, Zaur Dadayev, was afkomstig uit een speciaal Tsjetsjeens eliteteam belast met “binnenlandse veiligheid”. Kadyrov omschreef Dadayev als een “toegewijd moslim” en “ware patriot”. Nemtsov was zeer kritisch op de speciale relatie tussen Kadyrov en Putin en de angst bestaat dat Kadyrov (weer eens voor de zoveelste keer om niets op zijn tenen getrapt) is gaan freelancen in de straten van Moskou door Nemtsov naar de andere wereld te helpen. Nemtsov schreef enkele weken voor zijn dood op zijn Facebook: “ik snap niet wat Putin verwacht als hij 20.000 Kaydrovtsy, vandaag te vinden in het stadion van Grozny, bewapend. Wat zal er gebeuren? [Rusland] is in crisis. Er is geen genoeg geld meer, zeker niet om regio’s financieel te steunen”. Laat het nou net die Russische subsidiestroom zijn waar Kadyrov van afhankelijk is. Of beter gezegd: de subsidiestroom die bestaat bij gratie van Putin en diens macht. Het zijn namelijk deze geldstromen die de 38-jarige kampertokkie in staat hebben gesteld een Tsjetsjeense separatistische droomstaat te stichten. Waar de Shariah zeer selectief wordt toegepast en vooral niet absoluut is. Kadyrov is dus loyaal aan Putin, en niet per se aan Rusland.

Met een privéleger van 20.000 man, geen geld en het welbekende korte lontje (toen zijn minister van Sport hem ooit “beledigde” gooide hij hem in de boksring), zou Kadyrov dus nog wel eens heel vervelend kunnen worden. De man is totaal niet te controleren, en doet vooral waar hij zin in heeft. Het gevaar bestaat dat Putin met het subsidie-voor-loyaliteit-beleid de Tsjetsjeense terreur slechts heeft gedecentraliseerd, in plaats van effectief onder de duim gehouden. Het idee dat Putin zijn regionale knokploegjes niet meer onder controle heeft, wordt verder aangewakkerd door het toekennen van een prijs aan Ramzan slechts enkele dagen nadat hij de dood van Nemtsov had bejubeld op zijn Instagram account.

Deze week werd nog eens bevestigd hoe hoog Ramzan het in zijn bol heeft gekregen. Toen veiligheidsdiensten uit aangrenzend Russisch gebied, Stavropol, een Tsjetsjeense man neerschoten in Grozny vond Kadyrov het mooi geweest. Hij gaf al zijn diensten de opdracht om Russische politieactiviteit over de Tsjetsjeense grens te beantwoorden met kogels en liet hiermee zien aan Rusland wie de baas is. Kadyrov weet dat als Putin gaat, hij ook gaat – en hoewel het lijkt alsof Tsjetsjenië niet erger zou kunnen treffen dan deze kamper-Bassie, zou het voor de regio geen goed nieuws zijn om hier via een nieuwe machtsstrijd (of hernieuwd gewapend conflict met Rusland) achter te moeten komen.
[Dieuwertje Kuijpers]

Een gedachte over “Geen Russisch geld? Geen Tsjetsjeense warlord-kamperBassie

 1. – Ramdan Kadyrov ( opgeleid door de Russische inlichtingendienst) is aangesteld door zijn boezemvriend Russische president Vladimir Poetin en wordt tot op heden op volle kracht en ten alle tijden, gesteund door Rusland.

  Dat is niet voor niets gelet op het feit dat de De psychopathisch ‘dictator’ Ramzan Kadyrov ook wel bekend staat als Vladimir Putin’s ‘Attack Dog’ .

  – Islamitische (Tsjetsjeense volk) die de Islam praktiseren (bidden) en tegen de acties van Rusland jegens hun zijn worden door Ramdan Kadyrov afgeschilderd als ‘radicale islamitische bandieten’

  – 98% van de bevolking staat niet achter hem en is bang voor martelingen.

  Moslims mogen absoluut geen kritiek leveren en familieleden worden bedreigd of effectief vervolgd.

  President Ramzan Kadyrov, één van de ergste schenders van mensenrechten op aarde. Een man die deelnam aan massamoorden, folteringen, op kinderen schoot met een tank en nog altijd politieke tegenstanders laat martelen en ombrengen. De bijnaam bij de doodsbange Tsjetsjeense bevolking is dan ook niet zomaar “het monster van de noordelijke Kaukasus”.

  – Tsjetsjenië wordt dus geleid door de Russische president Poetin benoemde Ramzan Kadyrov. Hij is de zoon van KGB spion Achmed Kadyrov die vermoord werd op in 2004. Russisch president Poetin benoemde meteen zijn zoon Ramzan KADIROV, op 15 februari 2007 toen hij 30 jaar was geworden. Het Kremlin koos dus voor iemand van de Kadyrov-clan. Ramzan KADIROV heeft geen diploma, bouwde een eigen militie op toen zijn vader nog leefde en is berucht voor brutaal geweld op tegenstanders.

  Op internet kunt u ook aan beelden komen waarin hij persoonlijk de moslims marteld. Dat probeert hij vervolgens goed te praten omdat het dan volgens hem om fanatieke moslims gaat. In feite gaat het dan dus om een moslim die tegen zijn bewind is en geen ‘’hond’’ van Rusland zoals Ramdan Kadirov.

  Een vrije pers bestaat niet in Tsjetsjenië, laat staan het idee dat burgers hun mening zouden kunnen geven op een nieuwswebsite bijvoorbeeld.

  Ramzan leidde de “veiligheidsdienst” van zijn vader. Hij was in die tijd een actief baasje, en is volgens getuigen rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken geweest bij dingen zoals:

  * Op een bus met vluchtelingen schieten vanuit een Russische tank (40 doden)
  * De aanval met clusterbommen op het dorpje Elistanzhy. 27 doden in enkele minuten, 21 stierven in de weken daarna aan hun verwondingen. Achteraf bleken slechts acht mannen tussen 14 en 60 aanwezig te zijn in het dorp, alle anderen waren kinderen, vrouwen, bejaarden. Er werden ook geen wapens gevonden.
  * Raketaanval in Grozny met minstens 140 doden. Doelwitten waren ondermeer de bevallingsafdeling van het ziekenhuis en een marktplein.
  * Zeven kinderen dood en 14 verminkt met tank in Novy Sharoy.
  * Door de Kadyrov-clan getipt en uitgevoerd door Russisch leger: raketaanval op konvooi vluchtelingen. Bij de meer dan 100 dodelijke slachtoffers vooral vrouwen en kinderen en ook twee Westerse journalisten.
  * Aanval op een van witte vlaggen voorzien konvooi met burgers in Katyr-Yurt: 170 doden.

  * Ramzan Kadyrov voert niet alleen een totalitair schrikbewind, hij is ook een kleurrijk figuur. Hij houdt ondermeer een leeuw en een met uitsterven bedreigde Siberische tijger als huisdier. Daarnaast is er een klein leger vechthonden, een wolf en een beer. Toen zijn eerste zoon werd geboren in november 2005 kreeg heel Tsjetsjenië een openbare vrije dag, die werd gevierd door de Kadyrovtsy door machinegeweervuur gedurende de hele nacht, dat burgers deed schuilen in hun kelders.

  ** De man is ook een fervent voorstander van polygamie (iets wat zijn Russische “vrienden” degoutant vinden), heeft gokken verboden en de verkoop van alcohol serieus aan banden gelegd. Overal waar je komt in Grozny valt er niet te ontsnappen aan zijn portret. Hij is ook geobsedeerd door Che Guevara, kleeft zich blijkbaar thuis vaak als de Cubaanse vrijheidsstrijder. En hoewel naar de buitenwereld gelukkig getrouwd is er gedocumenteerd prostitutiebezoek. Vorig jaar dook er zelfs een sekstape op van Kadyrov met twee dames in een sauna. Kadyrov volgde slechts enkele jaren lagere school. Toch is hij erelid van de Russische Academie van Wetenschappen.

  *** Er zijn ondertussen honderden getuigenissen verzameld door mensenrechtenorganisaties over een Ramzan Kadyrov die deelneemt aan folterpraktijken. Hij heeft daarvoor zelfs een speciale kelder in zijn huis. Kadyrov ontkent dat allemaal. Gevraagd naar de moord op Politkovskaya is zijn uitleg dat die gepleegd werd door de in Engeland wonende oligarch Boris Berezovsky, die de moord zou bevolen hebben om Rusland en Ramzan zelf in een slecht daglicht te stellen. Plus: “Ze was beter huisvrouw geworden. Dan was dat allemaal niet gebeurd. Ze heeft haar lot zelf gezocht. En het is de Almachtige die uiteindelijk als rechter optreedt.”

  Jammer Dat Badr Hari en Boussoufa hem als vriend erkennen, trouwens.

  zie verder; http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1232889/2011/03/08/Dit-is-het-monster-waarvoor-Boussoufa-gaat-voetballen.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s