Top 10 onorthodoxe veiligheidsdreigingen voor Nederland

runforestrunJa hoor. Er is weer eens paniek. Niet dat er een serieuze dreiging is, maar omdat de Koning een boottochtje gaat maken in Amsterdam. Onze veiligheidsdiensten zijn op en top alert en staan paraat (mag wat kosten overigens). Dus mocht u iets in uw hoofd halen: vergeet het maar. De Nederlandse regering waakt. Om ze even een handje te helpen – omdat ook na 30 april de wereld gewoon doordraait – komen wij met de officieuze Stukje Duiding ‘Top Tien Onorthodoxe Veiligheidsdreigingen’. Onorthodox omdat de grootste dreiging vaak uit onverwachte hoek komt. Licht uit, spot aan:

Met stip op #1. Bureaucraten met geldingsdrang: Ook wel bekend onder het pseudoniem arm chair ‘generals’. Nog nooit een geweer afgeschoten en kruitdampen opgesnoven, maar voor elke crisis een Expendables-oplossing: tapijt-bombardementen,expeditionair binnenstormen, guns blazing en vooral heel stoer praten. Vaak met goede bedoelingen hoor (u weet wel, daar is de weg naar de Hel immers ook mee geplaveid) maar uiteindelijk niets meer dan misplaatst ouwe-jongens-krentenbrood-praat. Uiteraard staan ze geheel in hun recht, want ook u en ik weten dat het is voor de Betere en Hogere Zaak. Fighting for peace is like fucking for virginity, zeggen wij maar altijd.

#2. Columnisten en analisten uit de P&W contactklapper met een verwrongen wereldbeeld (oh wat heeft het een zelfbeheersing gekost om hier geen namen te noemen): Mogelijk (maar niet noodzakelijk) te combineren met #1. Al deze crisis-experts prediken uiteindelijk voor eigen portemonnee (vaak ook nog eens via de NPO en dus een dubbele sigaar uit eigen doos). De formule is overigens vrij simpel: meer risico’s en dreigingen = meer paniek = meer crisis = meer rapportjes en meer uit publieke gelden gefinancierde #7. Legt velen overigens geen windeieren en dat is natuurlijk ook het hele probleem.

#3. Nederlandse zelfoverschatting: Supervirussen bewaren in universiteitsgebouwen waar de beveiliging niet onderdoet voor de gemiddelde studentenkamer. Ambtenaren met wachtwoorden zoals Tilburg01, 12345, of de naam van de kat die terug te vinden is op de Hyves Facebookpagina. Defensienetwerk hapert? Handig man zo’n FTP servertje op de openbare interwebs. USB sticks laten slingeren of gewoon 1.0. de inboedel bij het oud papier zetten horen hier ook bij.

#4. De Natte Plasser: Lekker naar de trein lopen met je MIVD- of AIVD-identiteitspas vol in het zicht aan de spijkerbroek (is ook stoer, snappen we), gerubriceerde mailtjes lezen in de trein, strategisch gevoelige foto’s op Facebook en Twitter gooien of gewoon je mond niet kunnen houden tegen Telegraaf-journalisten.

#5. NCTB: terrorismedreiging-inflatie: Verschil tussen rood, groen, oranje, paars, geel? Iemand? Op zich te begrijpen, ze mogen in principe niets van de Nederlandse regering wegens privacy enzo. Met een mandaat van nul-komma-nul kan je maar beter roodgekleurde grafieken publiceren in de hoop dat je het mandaat (en financiële middelen) alsnog krijgt.

#6. Rampendiscours (een dodelijke mix in combinatie met reguleringsdwang en een gebrek aan nuchterheid en nuance): Makkelijk hoor die ambtenaren uitlachen, maar we doen er zelf keihard aan mee. Voorbeeld: er stort een vliegtuig in een weiland neer. In de rest van de wereld pleegt men dat een ernstig verkeersongeluk te noemen. In Nederland heet het al snel een vliegramp. Uiteraard gevolgd door jaarlijkse herdenkingen, nooit-meer-noodlot-marsen, bloemenzeeën, blikken vol bemoeizuchtige broekrokvrouwen van slachtofferhulp, parlementaire enquêtes, leden van het koningshuis die nog iets na-cptObvious’en over een verkeerssein. Allemaal onderdeel van de prachtige Nederlandse verworvenheid van collectieve rouwverwerking. Onze grootouders zaten allemaal in het verzet, onze ouders allemaal in het Maagdenhuis en de huidige generatie heeft allemaal midden in de geschiedenis gestaan. Iedereen heeft onderhand immers wel een ramp, drama, verschrikking of aanslag meegemaakt. Behalve wij dan. Maar ja, wij zitten dan ook al jaren in de verkeerde film.

#7. Vergadercultuur: Brainstormen, sparren, overleglunchen, symposium hier, seminar daar, strategisch overleg, bilatje, multilatje, meeting, bespreekmomentjes, (tussentijdse) evaluaties, incident-onderzoekscommissies als excuus voor ex-politici om 4ton te innen voor wat elke mafketel met een internetkabel zelf had kunnen bedenken, inspirerende lezingen, discussieavonden, debatmiddagen, structuurbijeenkomsten. En natuurlijk de kruisbestuiving (ga je mond spoelen zeg!) Enfin, u begrijpt het wel. Allemaal voor het in stand houden van #2. Wij mompelen binnensmonds iets over een vicieuze cirkel.

#8. De Lange Teentjes (vaak in combinatie met het te grote ego). Trap er vooral niet op, sla vooral geen ambtenaar over in de juiste communicatieve wirwar-keten-piramide die de Rijksoverheid heet. Vooral niet direct degene aanspreken waar de eindverantwoording ligt: die verantwoording delen we namelijk lekker met zijn allen. Mochten er vragen komen of een ongewenst uitvloeisel naar aanleiding van #6 dan hoeft ook niemand die verantwoording te nemen. Want ja, regels zijn regels en procedures zijn procedures.

#9. Tunnelvisie, een gebrek aan eigen visie en groupthink: Hoe vaak gebeurt het ons niet? Eén van de grote wereldmachten die toevallig ook nog eens een bondgenoot is onderneemt ergens actie, roept iets over existentiële dreigingen en vitale belangen en komt vervolgens met de theorie dat iedereen die niet meedoet automatisch tegen(stander) is. Het duurt vervolgens zelden lang voordat Nederlandse stemmen opgaan direct (militaire) troepen te sturen. Kritische geluiden worden in de kiem gesmoord en dissidenten vakkundig de mond gesnoerd. Iedereen die gefundeerde kritiek dreigt te uiten eindigt in het hoekje van personen die zelf een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Als er immers eenmaal een dreiging of vijand is gevonden moeten we daar geen moeilijke kanttekeningen en nuances bij gaan plaatsen. Dat is alleen maar lastig en verwarrend. Een eigen visie is nergens voor nodig; gewoon volgen. Niet l*llen maar poetsen en voorwaarts! (Overigens is dit maar een voorbeeld ter illustratie; tunnelvisie speelt op tal van andere veiligheidskwesties).

#10. Politici die het internet niet snappen. Als u deze niet snapt, bent u net zo erg en wat ons betreft a menace to de Nederlandse society.

Wij nodigen u overigens van harte uit om deze lijst met ons aan te vullen, dus roept u maar! [DK & SdV]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s