Oeps: Secret service veegde bijna Ahmadinejad van de kaart

khamenei-ahmadinejad-larHet is als een soort zwaard van Damocles: de accidental of negligent discharge. Iedere militair, politieagent of anderszins bewapend figuur kent de angst om zijn geladen wapen per ongeluk af te laten gaan (hier, hier en voor vieze plaatjes hier). Nog erger is de situatie waarin het afgevuurde projectiel ook nog eens de neiging vertoont op zijn weg dingen of mensen te vernielen. Heeft niemand wat aan. Binnen de opleidingen van de verschillende krijgsmacht-onderdelen dus een serieuze kwestie, ook als het om wapens zonder scherpe munitie gaat. Want zoals Command Sgt. Maj. Rick Stidley van het United States Army Combat Readiness/Safety Cente treffend zegt: “Army safe is army strong.” En zo is het maar net.

Toch zijn bewapende personen ook net mensen en gaat het nog wel eens een keertje mis, vaak niet zonder ernstige gevolgen voor de persoon in kwestie of een zeer ongelukkige drommel in de nabije omgeving. Typisch gevalletje van verkeerde tijd, verkeerde plaats. Zo ook bijna voor de beruchte Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (wie kent hem niet?). In het nieuwe boek – ja zo pakt u ook nog even een gratis leestip mee – Deep State: Inside the Government Secrecy Industry wordt namelijk uit de doeken gedaan hoe Ahmadinejad bijna de klos was geweest in 2006. De beste man liep in New York nietsvermoedend zijn hotel uit richting klaarstaande auto, toen plotseling per ongeluk een shotgun van een Amerikaanse secret service medewerker afging. Het schot trof geen ‘doel’ en iedereen bleef ongedeerd. De Iraanse delegatie keek even om, maar stapte de auto in en ging door waarmee het bezig was. Ook de angst van de Amerikanen dat Ahmadinejad dit voorval zou gaan uitmelken in zijn speech voor de General Assembly van de Verenigde Naties bleek ongegrond. Tot nu toe hoorde niemand van het incident. Gelukkig houdt Obama de Secret Service inmiddels onder een ‘strak’ huisarrest, zodat alle regeringsleiders van de wereld weer rustig kunnen gaan slapen.

Ongetwijfeld spelen er nu personen onder u met de gedachte dat het eigenlijk jammer is dat het schot geen Ahmadinejad doel trof. Zou een probleem mee zijn opgelost toch? Niet helemaal: zou eerder voor een heleboel gezeur hebben gezorgd en het regime in Iran een reden hebben gegeven de zaak PR-technisch even volledig naar eigen hand te zetten en uit te buiten. Bovendien zit de Iraanse machtsstructuur net even wat ingewikkelder in elkaar dan veelal wordt aangenomen en zou het uitschakelen van de president weinig effect sorteren. Maar dat is wellicht een aardig thema voor een volgende keer. Voor nu: voorzichtig met jullie klapperpistooltjes! Handjes van de trekker en veilige richting! [SdV]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s