Hezbollah: terroristen of geterroriseerden?

flickr.com/photos/49609463@N05/

flickr.com/photos/49609463@N05/

“Het is goed dat de EU heeft besloten Hezbollah te noemen wat het daadwerkelijk is: een terroristische organisatie,” verdedigde Frans Timmermans de beslissing van de EU om Hezbollah’s militaire vleugel op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Na de beschuldiging van betrokkenheid bij de Burgas aanslag en het Cyprus incident komt dit nauwelijks als een verrassende zet.

De echte reden om Hezbollah op de terreurlijst te plaatsen is echter vooral politiek van aard: voor de EU (met de handen in het haar wat het aan moet met ‘Syrië’) was dit de ideale kans om wraak te nemen voor de schaamteloze deelname van Hezbollah in de burgeroorlog.

Hezbollah in Syrië
Aangespoord door Iran – en na zorgvuldig overleg met Rusland – besloot Hezbollah’s leiderschap afgelopen mei om ‘all in’ te gaan. De ‘Partij van God’ stuurde enkele duizenden van haar strijders de grens over om de guerilla-strijd van Bashar al-Assad’s troepen over te nemen. Met succes: Qusayr werd binnen enkele weken ‘bevrijd’, na eerdere mislukte pogingen van het Syrische leger.

Hezbollah stelt dat militaire aanwezigheid in Syrië noodzakelijk is om lokale sjiitische gemeenschappen en heiligdommen te beschermen tegen aanvallen van de ‘takfiris‘, met name de lokale tak van Al-Qaeda, Jabhat al-Nusra. De politieke partij-annex-militie heeft hier een geldig punt, want het zijn niet alleen regime-loyalisten die betrokken zijn bij bruut geweld tegen burgers. Maar in de praktijk doen de Libanese sjiieten natuurlijk meer dan het louter beschermen van lokale gemeenschappen: ze zijn actief betrokken in een brute burgeroorlog, vechten voor een dictatoriaal regime en zodoende bevestigen ze nogmaals militant sektarisme als de modus operandi in de hele regio.

Na de ‘glorieuze overwinning’ in Qusayr hield de secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, een overwinningsspeech, blakend van het zelfvertrouwen. Onder zijn leiding is de beweging getransformeerd tot de invloedrijkste politieke partij in Libanon en bestuurt het de facto de (demissionaire) regering. Zijn belangrijkste tegenstander, voormalig premier Saad Hariri, durft geen voet in Libanon te zetten uit angst geconfronteerd te worden met hetzelfde lot als zijn vader Rafiq, die in 2005 werd opgeblazen door een autobom.

Haat jegens de partij van God
In ‘Dahiye’ in Zuid Beiroet gingen Hezbollah-aanhangers de straat op om de overwinning te vieren. Deze beelden, in combinatie met Nasrallah’s overwinningsspeech, wakkerde de haat jegens Hezbollah aan onder de Libanese en Syrische soennitische gemeenschap.

Tevens leidde het tot verder oplopende spanning met de vroegere bondgenoot Hamas, die nog altijd invloedrijk is in Libanon’s twaalf Palestijnse vluchtelingenkampen. In de kampen – en in de overwegend soennitische stad Tripoli – komen protesten tegen Hezbollah steeds vaker voor en het is niet ongewoon om de beruchte gele en groene vlag in vlammen op te zien gaan.

Ook het Vrije Syrische Leger heeft steeds vaker aandacht voor Hezbollah. De afgelopen maanden hebben rebellen geregeld de Bekaa-vallei, een Hezbollah bolwerk in het Noord-Oosten van het land, onder vuur genomen. De vraag is nu: zullen de rebellen ook Libanon gaan betreden om Hezbollah te bevechten op hun eigen terrein?

Gelukkig voor Nasrallah kunnen de rebellen het momenteel niet veroorloven om hun kostbare resources te gebruiken voor wraakacties tegen Hezbollah. De oppositiestrijders hebben hun mannen en wapens keihard nodig om de recente voortgang van Assad in Qusayr, Damascus en Homs een halt toe te roepen. De rebellen – en hun soennitische aanhangers in de hele regio – hebben echter wel andere tactieken voorhanden om Hezbollah te bestrijden.

Donkere tijden voor Libanon
De recente bomaanslag in Zuid-Beiroet was al een indicatie van naderende donkere tijden voor Libanon. De autobom was echter zwak en veroorzaakte louter gewonden. In de Bekaa-vallei werd een Syriër gearresteerd voor het bombarderen van een Hezbollah konvooi waarin een lid van de partij om het leven kwam.

Aangezien de frustratie tegen Hezbollah groeiende is zal het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn voordat Al Qaeda-gelieerde militanten Hezbollah bolwerken gaan bestoken met meer dodelijk geweld – ‘the Lebanese resistance‘ is duidelijk op haar hoede gezien de checkpoints die sinds kort opduiken in Zuid-Beiroet.

Vorige maand riep de invloedrijke Egyptische sjeik Yusuf al-Qaradawi in zijn programma op Al Jazeera Arabic zijn volgelingen op ‘Jihad‘ tegen Assad en Hezbollah te voeren. Gezien de 60 miljoen kijkers zal deze boodschap zeker gehoord worden en conservatieve volgelingen meer reden geven voor verdere aanvallen tegen Hezbollah.

Om deze redenen zal Hezbollah, zolang het conflict in Syrie voortduurt, waarschijnlijk geconfronteerd met meer terroristische aanslagen in haar eigen achtertuin. Net als hun ‘broeders’ in Bagdad, zullen Libanese sjiieten ook moeten wennen aan autobommen en zelfmoordaanslagen. Het is ironisch dat terwijl de EU de militaire vleugel van de Hezbollah een terroristische organisatie noemt, misschien wel de partij zelf en haar aanhangers in toenemende mate slachtoffer van terreur zullen worden.

[Anno Bunnik is provendus en coördinator aan het Centre for Applied Research in Security Innovation, Liverpool Hope University. Daarnaast is hij trainer en Midden-Oosten deskundige bij Pax Ludens. Anno is te volgen via zijn blog Eurabist, waar dit artikel eerder verscheen in het Engels.]

Disclaimert: Anno schreef deze bijdrage op persoonlijke titel en de inhoud ervan komt niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van Stukje Duiding. Dat u het even weet.

2 gedachten over “Hezbollah: terroristen of geterroriseerden?

  1. Pingback: Syrië: het nieuwe Afghanistan | Stukje Duiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s