Het grote doe-het-zelf VN-Veiligheidsraad hervormingsspel®

unDe Verenigde Naties, laten we het daar eens even over hebben. Voor de één een droombeeld dat bewaarheid is geworden: niets minder dan het harde bewijs dat internationale politiek meer is dan complete anarchie waarin de machtigste landen alleen maar doen waar ze zin in hebben. Voor de ander een ronduit mislukt project. Een instantie die hooguit goed is voor het verzamelen van statistieken of – als dan toch zo nodig een positieve noot moet worden toegevoegd – op zijn best een aardige tool die handig gebruikt kan worden om realpolitik mee te legitimeren. Het grote probleem blijkt keer op keer de wijze waarop de VN is vormgegeven en dan met name de Veiligheidsraad  De besluitvorming rondom de gebeurtenissen in Syrië heeft dat weer eens feilloos aangetoond. Maar gelukkig hebben we jullie om er iets aan te doen! Toch?

Aanhoudende discussie
De discussie is natuurlijk niet nieuw. Ook in dit artikel uit 1994 werd reeds de vraag gesteld of de VN opgewassen zou zijn tegen de wind of change die eraan zat te komen. Kan de organisatie dusdanig veranderen dat het geloofwaardigheid en respect kan herwinnen? Of zal het weggevaagd worden?, vroeg de auteur zich destijds af. Veel uit het artikel is nog altijd actueel en relevant. Dat geldt zeker voor de structuur van de organisatie, waaronder de inrichting van de Veiligheidsraad. Nog altijd hebben slechts vijf landen – de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog – het felbegeerde vetorecht: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens sommigen een absurditeit die het bestaansrecht van de VN op het spel zet, volgens anderen een onoverkomelijk gevolg van de wijze waarop internationale politiek werkt. Collectieve veiligheid werkt nu eenmaal zelden tegen machtige landen.

Recentelijk is de discussie weer opgelaaid door de gebeurtenissen in Syrië, de wil van sommige permanente leden om daar militair in te grijpen (VS, Frankrijk, GB) en het gebruik van het vetorecht door anderen om daar een stokje voor te steken (Rusland, China). Dit artikel op het blog The Monkey Cage – dat overigens sowieso een aanrader is om regelmatig te lezen – geeft de problematische rol van de VN volgens ons goed weer. Ondanks alle nuanceringen die geplaatst kunnen worden blijft de bottom line dat landen zoals de Verenigde Staten uiteindelijk geen machtiging van de Veiligheidsraad nodig hebben om tot actie over te gaan. Het hervormen van de Veiligheidsraad zal daar volgens sommigen ook niets aan veranderen. Welcome to the jungle!

Hervormen, maar hoe?
Er zijn echter genoeg mensen die vinden dat het toch een goed idee zou zijn om hervormingen door te voeren. Het huidige systeem is immers vastgelopen en werkt simpelweg niet. (Overigens even voor diegenen die herhaaldelijk Rusland aanwijzen als grote boosdoener die met veto’s resoluties blokkeert: dat was vooral gedurende de eerste decennia het geval. De VS kan er echter ook wat van en statistieken tonen een genuanceerder beeld dat aan verschuivingen onderhevig is. Don’t blame the messenger!).

Alles voor de cijfers2!

Alles voor de cijfers!

Maar hoe hervorm je het systeem? Permanente leden met vetorecht toevoegen (denk bijvoorbeeld aan de BRICS-landen)? Een evenwichtige afspiegeling van Noord-Zuid landen creëren?  Alle landen het vetorecht afnemen? Permanent lidmaatschap afschaffen en (alle) landen laten rouleren? Of welke andere denkbare creatieve mogelijkheden dan ook.

Doe-het-zelf VN-Veiligheidsraad hervormingsspel®
Het oplossen van deze rubiks kubus is natuurlijk een draak van een probleem en daarom mogen jullie er zelf op losgaan! Want uit de diepste krochten van het internet heeft Stukje Duiding voor jullie het unieke doe-het-zelf VN-Veiligheidsraad hervormingsspel® opgedoken. In 1994 geïntroduceerd door New Internationalist Magazine is het nog altijd actueel en een leuke manier om erachter te komen welke dilemma’s zoal spelen bij het hervormen van de Veiligheidsraad. Het spel vind je hier: gewoon beginnen bij start en de pijltjes volgen. Heel veel succes! (Oh en voor echt creatieve of knettergekke hervormingsideeën: stukjeduiding@gmail.com. Geven wij Ban-Ki even een belletje!).

[Stephan de Vries]

Een gedachte over “Het grote doe-het-zelf VN-Veiligheidsraad hervormingsspel®

  1. Leuk feitje

    Nederland heeft de twijfelachtige eer om de eerste VN missie op zich afgeroepen te krijgen. Op 1 aug 1947 zag namelijk UNGOC (UNITED NATIONS GOOD OFFICES COMMISSION) het licht. 45 Australiërs die er op moesten letten dat de Nederlandse VOC mentaliteit overboord werd gegooid na de tweede wereld oorlog. http://www.peacekeepers.asn.au/operations/UNGOC.htm

    Filmpje voor derbij (vanaf 17:15): http://www.youtube.com/watch?v=9rXm9NjXA7g&feature=share&list=PL09CE1E15A28DE078

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s