Kijktip! Iran & het Westen

800px-Teheran_US_embassy_propaganda_statue_of_libertyHet balkon is een uiterst plezierige werkplek, dat hoef ik u niet te vertellen. Maar van Monique Samuel moeten we er af en toe toch echt vanaf komen. Iets met diepgang, voorbij de waan van de dag, verhalen achter verhalen, foto’s achter de foto’s en daar weer foto’s van, de reis die belangrijker is dan de uitkomst, nieuws maken voordat het nieuws is en het samenspel van stemmen en geluiden. Enfin, oordeelt u zelf. Wij zijn de beroerdste niet en dus gaven wij gehoor aan haar oproep: afgelopen weken reisde ik door Iran, onder andere om weer eens te proeven hoe het ervoor staat met het land.

Het door sancties geteisterde land zit vol paradoxen en verrassingen, zoveel is me wederom duidelijk geworden. Tijdens mijn aanwezigheid werden er in Genève gesprekken gehouden tussen Iran en de P5+1-landen die op het eerste gezicht positief lijken te zijn verlopen. Dat wil echter niet zeggen dat een positieve uitkomst nu onvermijdelijk is: de geïnstitutionaliseerde vijandigheid tussen de Verenigde Staten en Iran vormt een moeilijk te nemen hindernis en beide landen hebben meerdere malen aangetoond bedreven te zijn in het om zeep helpen van kansen. Het is afwachten hoe het dit keer zal gaan aflopen.

De komende dagen zal ik de ideeën die ik heb opgedaan tijdens mijn verblijf – en die relevant zijn voor Stukje Duiding-volgers – op papier zetten. Tot die tijd kunnen de geïnteresseerden kijken naar een uitstekende 3-delige docu over de ontwikkelingen rondom de relaties tussen Iran en het Westen ten tijde van Shah Mohammad Reza Pahlavi, de Islamtische revolutie en de periode die daarop volgde. Hieronder zijn de drie afleveringen keurig voor jullie achter elkaar gezet. Stukje service! Dus kom vooral dat balkon nog even niet af en klik gewoon op play. [Stephan de Vries]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s