Ouderwets ver plassen met Iran en Israël

bibi-et-rouhaniAltijd al willen zien hoe Iran zal reageren als het wordt aangevallen door Israël? Nee? Wij liever ook niet, maar ons is ook aangeleerd dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. Wij houden ons aan dergelijke wijze lessen en zullen daarom het bizarre filmpje dat gisteren opdook op het interwebs gewoon braaf met jullie delen. Met nog wat andere dingen trouwens, zodat duidelijk wordt wat je krijgt als Iran en Israël een wedstrijdje ver plassen met elkaar doen. De puberale vechtpartijtjes achter het fietsenhok zijn er niets bij.

Ballistisch geweld
Wat is het verhaal? Gisteren werd op de Iraanse televisie een ‘documentaire’ uitgezonden. Stukje educatieve duiding, horen we onze trouwe lezers direct denken. Dat is hoe je het zou kunnen noemen. In de docu werd een uur lang uit de doeken gedaan – gefantaseerd is  misschien een beter woord – hoe Iran vernietigend terug zal slaan in het geval van een Israëlische aanval. Het resultaat? Onder andere een ballet van ballistische raketten (waaronder de Sejjil) die, strijdvaardig als ze zijn, de lucht in worden geschoten en op een breed palet van Israëlische doelen neerkomen. Wij zouden Stukje Duiding niet zijn als we geen beelden van deze simulatie hadden gevonden. Met gepaste plaatsvervangende schaamte – tja, echt enthousiast worden wij er eerlijk gezegd niet van en over de kwaliteit van de ‘animatiebeelden’ mogen jullie zelf oordelen – presenteren wij dit rare stukje staatspropaganda:

Facebook agitprop
Terwijl al dit ballistische geweld over enkele Iraanse tv’s scheerde was vanuit Israël een ander “charmeoffensief” aan een opmars bezig. Premier Benjamin Netanyahu, “Bibi” voor vrienden, en zijn team zijn namelijk op Facebook begonnen aan het bombarderen van hún volgers met allerlei anti-Iran (voor de militantjes: feitelijk anti-huidig Iraans regime) materiaal. Wat je dan krijgt is dit soort Postbus-51 plaatjes.

994954_10151725269797076_1393310237_n

Centrale boodschap: de zetelende ayatollahs zijn vooral niet te vertrouwen en barbaars en gemeen en irrationeel en [vul zelf oneindig verder in]. Toeval? Mwah, niet echt. Je moet als Bibi zijnde iets als gesprekken tussen de P5+1 en Iran over het nucleaire programma opeens toch wel heel voortvarend lijken te gaan.

Het resultaat is een ietwat onvolwassen wedstrijdje ver plassen tussen twee landen, waarvan de huidige machthebbers elkaars vijandbeeld keihard nodig hebben en uitbuiten. Niet de meest fraaie vertoning, maar wat ons betreft stiekem ook best een beetje vermakelijk. En tja, ook dit is Internationale Betrekkingen. [Stephan de Vries]

Update! Bibi is ook op Twitter lekker op dreef:

Een gedachte over “Ouderwets ver plassen met Iran en Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s