Leestip! Saoedi-Arabië: de revolutie die nog moet komen

QX2zVTerwijl het Midden-Oosten op zijn grondvesten schudt met de gebeurtenissen in Tunesië, Libië, Egypte, Jemen en natuurlijk Syrië, lijkt het alsof er in Saoedi-Arabië geen vuiltje aan de lucht is. Business as usual. Toch gebeurt er voldoende in het olierijke koninkrijk. Het rommelt. Paul Aarts (Universiteit van Amsterdam) en Carolien Roelants (NRC Handelsblad) schreven er een zeer leesbaar boek over: Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen. 

Zal de rustige situatie in Saoedi-Arabië, zoals die er nu is, stand houden? Zijn er hervormingen nodig om dat te laten slagen? En breekt er een revolutie uit als die hervormingen uitblijven of zijn religie, monarchie en oliegeld voldoende om een dergelijk scenario af wenden? Dat zijn de vragen die het boek dragen.

9200000011366512Het fijne van het boek is dat het niet op dogmatische wijze probeert een revolutie te voorspellen. Ook geen alarmbellen of bangmakerij. Wel een nuchtere, verfrissende en uitgebreide analyse (en ja, daar houden wij van). Hoewel de auteurs – beiden gerenommeerde experts van de regio – aangeven dat hervormingen in het koninkrijk wenselijk zijn, moet de titel niet te letterlijk worden genomen. Of een revolutie uiteindelijk uitbreekt, wanneer dat zou moeten gebeuren en op welke wijze is nog maar zeer de vraag. Aarts en Roelants tasten wel af waar de breuklijnen van zo’n revolutie mogelijk liggen en geven aan het eind van het boek zelfs een aantal scenario’s van hoe de situatie zich zou kunnen gaan ontvouwen. De echte meerwaarde van dit werk zit hem echter in het feit dat de lezer bij die zoektocht ontzettend veel informatie krijgt over de huidige en historische situatie van het land. Het boek is overzichtelijk opgedeeld en laat op die wijze thema’s als religie en geestelijkheid, de rol van olie, de positie van de jeugd en vrouwen, onderwijs, internet en sociale media, kunst en minderheden te revue passeren.

Voor diegenen die meer willen weten over dit belangrijke land in het Midden-Oosten, maar geen zin hebben om stoffige, droge, dikke pillen uit de bieb te moeten zeulen raden wij dit boek van harte aan. Met 156 pagina’s en een heldere, journalistieke schrijfstijl is het een bindende Stukje Duiding-leestip! Alles wat je nog niet wist over dit olierijke, zanderige koninkrijk buiten de 1001-en-1 nachten clichés. Oh ja, onder andere hier en hier te bestellen. [Stephan de Vries]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s