#DDay70

BAZEN BEDANKT!

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de grootste landinvasie uit zee in de geschiedenis plaatsvond, ongeveer 60.000 soldaten maakten de oversteek richting (het strand van) Normandie op DDay.

Uiteraard wordt het in gepaste vorm herdacht: laat dat maar aan politici over. Hollande greep de herdenking aan om zijn eigen straatje schoon te vegen en legde uit dat zijn passieve houding ten opzichte van Oekraïne juist komt door zijn historisch besef: want DDay en #nooitmeeroorlog enzo. UKIP-leider Nigel Farage hield het iets beschaafder en meent dat zijn politieke partij eigenlijk gewoon het werk voortzet waar de soldaten 70 jaar geleden op dat strand mee waren begonnen – dat u het even weet. In Nederland is er ook gepaste aandacht zoals dat alleen in Nederland kan: een NOS-correspondent zit met zijn (ongetwijfeld Windows)laptop als razende reporter voor u klaar en zal elk uur iets overtikken uit het boek De Langste Dag. Op deze ludieke wijze kunnen wij allemaal DDay herbeleven via een live (?) tweet-sessie. Wij geven alvast de spoiler, die is namelijk na te lezen op Die Welt, en ook nog eens per 45min in plaats van per uur. De internationale herdenking is overigens vanaf 13:20 live te volgen via Nederland2 en NOS.nl. Obama spreekt om 10:30 zijn eeuwige dank hier uit.

Voor de social media junkies onder ons die het leuk vinden om de hele dag naar #respect!-roepers te kijken, of overpeinzende frons-tweet over de staat van vrijheid anno 2014: #DDay70 op Twitter.

Last but zeker not least: veteraan Jim Martin zal in dezelfde kledij als 70 jaar geleden op 93-jarige leeftijd de sprong opnieuw maken. Eens een eindbaas, altijd een eindbaas. Om de herdenkingsdag af te sluiten raden wij een marathonsessie Band of Brothers aan (en een doos tissues).

{Dieuwertje Kuijpers}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s