#ISISmediablackout: een stapje verder richting achterlijkheid

eu armyIn het Verenigd Koninkrijk zouden alle scribenten van StukjeDuiding al lang en breed geëindigd zijn in een vochtige kelder met een halogeenlamp in het gezicht. Ook is de Al Kaida glossy Inspire verboden en volgens Scotland Yard is het bekijken van de executie van James Foley mogelijk strafbaar. Tegelijkertijd werd er op Twitter ongeveer 12.000x opgeroepen tot een #ISISmediaBlackout.

Kortom: het argument wint terrein dat verspreiding van dergelijk beeldmateriaal terroristische organisaties alleen maar een groter podium biedt: ‘sharing is caring‘ tenslotte. De vraag is of actief negeren niet eerder een teken is dat wij besmet zijn met angst, en hiermee IS weer naar een hoger niveau tillen, en dus zelf opblazen tot proporties die ze niet verdienen?

No war without propaganda
Het censuur-argument is niet nieuw. Tussen 1988 en 1994 werden politici van onder meer de Noord-Ierse partij Sinn Féin verbannen van de Britse televisie en radio. Onderzoek van de Glasgow Media Group liet zien dat er een afname van 63% te zien was, maar zeker geen radicale afname in aantal stemmen: de politieke tak van de IRA bleef in die periode keurig zijn 17 zetels behouden. Oftewel: het opleggen van censuur doet niets af aan de achterban van bepaalde (radicaal politieke) ideeën, en censuur doet deze ideeën dus ook niet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Sterker nog, de manier waarop het Verenigd Koninkrijk het aanpakt is zelfs contraproductief. De huidige Britse anti-terreurwetgeving verbiedt expliciet op onderwijsinstellingen en overheidsinstanties toegang tot terroristische content, zoals eerdergenoemde glossy van Al-Kaida, bepaalde LiveLeaks-video’s en internetfora. Dit is natuurlijk complete waanzin. Het zijn juist de academici, onderzoekers en politiek analisten voor wie dergelijke agitprop van onschatbare waarde is. Juist door dit soort filmpjes weten wij bijvoorbeeld dat er niet alleen in Syrië Hollandse Glorie uit Almere liep loopt te koppensnellen, maar ook dat degene die Foley onthoofdde waarschijnlijk van Britse afkomst was en hij niet de enige Britse jihadi is. Om een conflict goed te willen begrijpen (en hier dus ook passend beleid op formuleren) is kennis en inzicht in de propaganda onontbeerlijk. Academici en beleidsmedewerkers deze informatie ontzeggen, is vragen om ongeïnformeerd, ondoordacht en dus potentieel slecht of, nog erger, gevaarlijk beleid. Om nog maar te zwijgen over de democratische kanttekeningen die gemaakt kunnen worden bij een slecht geïnformeerd electoraat.

Het sprookje van 1001 internet-terroristen
Bij burgers bestaat vooral de angst dat internet het podium alleen maar vergroot, dat iedereen die een dergelijk wervingsfilmpje ziet een Rasti Rostelliaanse ervaring ondergaat en de week erop een enkeltje Turkije boekt om aldaar te voet de grens met Syrië over te steken. Dit idee onder burgers wordt natuurlijk versterkt als je een inlichtingendienst hebt die flut-rapportjes opstelt met opzwepende titels als ‘Jihadistisch Internet: kraamkamer van de hedendaagse jihad‘. Hiermee werden vooral fora bedoeld die niet meteen door standaard zoekmachines worden gevonden. Op dergelijke fora komen (naast mensen met bizarre seksuele voorkeuren en lopende receptenboeken van home made drugs) vlasbaardjes uit schotelwijken tezamen om een beetje de sharia-geleerde met elkaar te kunnen spelen, en zich zo alsnog de ‘wijze man’ te kunnen wanen die zij vanuit sociaal-economisch oogpunt niet bepaald zijn in de Westerse maatschappij. Uiteraard is dit moeilijk te zien, zoals vertrekkend directeur Peter Knoope ook aangaf in De Volkskrant, wanneer je als beleidsmedewerker nog nooit een schotelflat van dichtbij hebt gezien. Dan is het vrij makkelijk om de rol van het internet in radicalisering extreem te overschatten.

De rol van het internet en het effect ervan op het radicalisatieproces is nog maar mondjesmaat onderzocht, laat staan onomstotelijk bewezen. Een recent onderzoek van RAND Europe kwam tot de conclusie dat internet zoekende mensen faciliteert in het vinden van gelijkgestemde individuen, en hen kunnen sterken in hun (toch al) radicale ideeën, maar dat dit slechts een klein onderdeel betreft van radicalisatie. Zo is de combinatie van online contact met offline contact cruciaal en zijn er zeer weinig terroristen voortgekomen puur vanuit het internet. Dus misschien volgende keer wél wat doen met de melding van de lokale moskeeën, willen we maar zeggen.

Ongeïnformeerde besluiten nooit de beste
De methodiek van actief negeren helpt hoogstwaarschijnlijk bij het opvoeden van een terrorpluis of peuter, maar het actief negeren van gruwelijkheden komt eerder neer op het afgeven van een signaal dat ‘we’ er niet mee om kunnen gaan, er dus angstig voor zijn en het niet durven confronteren. Deze confrontatie is echter wél nodig om een goede analyse te kunnen maken van wat er precies aan de hand is, en alleen dan kunnen politici besluiten maken op basis van afgewogen informatie. Het is aan burgers ook om deze informatie tot zich te nemen – tenzij het controleren van de besluiten van onze politici niet meer zo belangrijk is. Maar dan houdt je democratie ook op te bestaan.

{Dieuwertje Kuijpers}

 

4 gedachten over “#ISISmediablackout: een stapje verder richting achterlijkheid

 1. Kunnen onze politici besluiten maken op basis van afgewogen informatie? Gezien recente prestaties is dat nog maar helemaal de vraag. Het is bijvoorbeeld interessant te zien wat er nog meer verboden is om zelfs maar te bekijken in bijvoorbeeld het VK. Of dichter bij huis, hoe zekere besluiten gewoon doorgedrukt en volgehouden worden dwars door zich ras opstapelende hopen tastbaar bewijs dat de beoogde doelen niet alleen niet gehaald worden, maar zelfs de op te lossen problemen verergerd. Nog mooier wordt het als dat al ruim vantevoren voorspeld was, met onderbouwing die structureel genegeerd is.

  Best kans dat net doen of het probleem niet bestaat het beste is dat deze generatie wereldwijde plucheklevers in hun mars hebben.

 2. Men heeft gemaakt, en maakt nog steeds, één grote fout als het om immigranten gaat. Men geeft ze direct na binnenkomst een uitkering en wat later een Nederlands paspoort, ook als ze niet in staat zijn om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dat kweekt generaties immigranten die niet de capaciteiten/motivatie/vaardigheden/attitude hebben om succesvol te integreren in de Nederlandse samenleving. Men heeft een overvloed aan vrije tijd, een overvloed aan frustraties, en gaat verkeerde dingen doen, crimineel of anderszins.
  De oorzaak is de politiek en de elite die alles achter de schermen bestuurt. De politiek is geneigd cadeautjes uit te delen uit misdadig eigenbelang, de elite wil rust in de samenleving. Een politieke aardverschuiving levert daarom in de praktijk slechts een nuanceverschil op in het overheidsbeleid. Lastige politici worden gepaaid en geïntegreerd in de elite en zo onschadelijk gemaakt, en misschien is dat maar goed ook. Echter, de elite heeft teveel oog voor het eigenbelang en is te laf, te bang voor onrust. Het volk dient alleen om de elite te voorzien in wat ze hebben willen, geld, goederen en diensten, en moet verder braaf zijn. Men heeft bijvoorbeeld niet de moed om tegen dubbele paspoorthouders te zeggen: “Uw aanwezigheid in Nederland is schadelijk voor onze samenleving, teruggeven dat nl paspoort a.u.b.”.
  Zo iets kan lang goed gaan, als men maar genoeg schouderklopjes en cadeautjes uitdeelt, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden en geleidelijk aan wordt de rekening gepresenteerd voor de pappen en nathouden politiek van de afgelopen decennia. Zachtjesaan escaleert de situatie, de samenleving desintegreert, polariseert en verloederd met toenemende snelheid. Het enige waar dit uiteindelijk toe kan leiden is fascisme.
  Het wordt weer tijd voor een oorlog als een zuiverend vuur om een nieuwe maatschappij, aangepast aan deze tijd, te doen ontstaan, al dan niet met bloedig geweld.

 3. Pingback: Stukje reflectie: wat was hot op Stukje Duiding in 2014? | Stukje Duiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s