Kijktip! Hoe een Yank deserteerde en overliep naar Noord-Korea

kim-jong-un-floppy-disk-technologyAfgelopen weken konden Noord-Korea watchers hun hart ophalen. De verdwijning van Kim Jung-Un, dat later geen verdwijning bleek te zijn, was de zoveelste aflevering in de soap rondom het star-Communistische land. Omdat wij allemaal natuurlijk heel erg blij zijn dat de hoofdrolspeler weer terug is, vandaag een kijktip over Noord-Korea!

En natuurlijk komen wij niet aan met de eerste de beste documentaire over hoe ‘bizar’ het land is of juist hoe ‘onverwacht normaal’ alles is. Geen ‘Noord-Koreanen zijn eigenlijk ook maar heel gewone mensen met verlangens’-geneuzel. Ook geen flauwe reisprogramma’s waarin wordt beweerd dat PyongYang de ‘vakantie hotspot’ van 2018 gaat worden (of was dat nu PyeongChang?). En al helemaal geen onuitstaanbare hipsters die aankomen met blaartrekkende verhalen over ‘de Noord-Koreaanse keuken is dus helemaal mijn ding he.’ Nee, wij hebben een steengoede docu uit de duistere krochten van het internet weten te slepen!

In 1962, terwijl de Koude Oorlog volop bezig was, deserteerde een in Zuid-Korea gestationeerde Amerikaanse soldaat, James Joseph Dresnok, en liep over naar Noord-Korea. Het lukte hem de gedemilitariseerde zone over te komen en een leven op te bouwen in één van de landen die als Amerika’s aartsvijanden gelden.

Lange tijd werd het verhaal ontkend door zowel Washington als Pyongyang. Toch is het daadwerkelijk gebeurd. Wat waren zijn motieven om tot deze actie over te gaan? Hoe deed hij het? Wat gebeurde er allemaal na zijn deserteren?

BBC zocht Dresnok op en hij vertelt zelf zijn verhaal. Smullen! [Stephan de Vries]

 

Een gedachte over “Kijktip! Hoe een Yank deserteerde en overliep naar Noord-Korea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s