Top 10 coolste militaire uitvindingen van 2014

hawkingDe goedheiligman is ondertussen alweer terug naar Spanje en we zijn naarstig op zoek naar een leuke kampersjieke kitsche kerstboom. Dit kan maar een ding betekenen: decembertijd, lijstjestijd. Zeker nu Stephen Hawking heeft aangegeven dat binnen 5 jaar Skynet bewust gaat worden en de machines de wereld as we know it zullen Terminaten (maar vooral omdat wij dingen met knopjes gewoon heel erg cool vinden), leek het ons een goed moment om te beginnen met een terugblik op de laatste Hollywood-achtige technische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid- en defensie.

10. Atlas de mensenreddende robot (Boston Dynamics/MIT)
Mensen vanonder puin halen is best lastig. Zeker wanneer er de nodige giftige stoffen of rook bij komt kijken is het niet altijd mogelijk om voor een langere periode aan het werk te zijn. Vandaar dat het idee is ontstaan om hier een robot voor te ontwikkelen die moeilijk toegankelijk terrein kan bereiken (en eventueel verkennen). Sinds 2013 zijn de eerste prototypen verstrekt via het DARPA-initiatief en sinds begin 2014 werken de nerds van MIT aan nieuwe codes die Atlas moeten optimaliseren zodat de robot ook in staat is om probleemoplossend te werk te gaan. Of dit lukt moet halverwege deze maand blijken tijdens de nieuwe ronde van DARPA’s Robotic challenge. HUP JOHNNY FIVE!

9. Hoverboards (Hendo)
Wij willen natuurlijk vooral eentje hebben omdat Back to the Future awesome is, maar wellicht zijn hier ook de nodige militaire toepassingen bij te bedenken. Zo niet, kunnen ze alsnog heel handig zijn voor op het departement. Want laten we eerlijk zijn, Segways zijn gay.

8. Avatar Project (DARPA)
Dit project stamt al uit 2012 maar was echt zo compleet over de top qua awesomeness, dat we jullie dit pareltje niet wilden onthouden. Het doel van het Avatar programma is  “develop interfaces and algorithms to enable a soldier to effectively partner with a semi-autonomous bi-pedal machine and allow it to act as the soldier’s surrogate.” Te. Gek. Eigenlijk hetzelfde als de film, maar dan met semi-bewuste robots in plaats van blauwe lange aliens. Het project is nog in volle gang, maar het is helaas een beetje stil geworden (nooit een goed teken) wat door de gekkies op het internet wordt gezien als een teken dat de regering stiekem een Skynet aan het bouwen is. Aangezien DARPA er slechts 7 miljoen in heeft gepompt (ter vergelijking, om een soort van autocorrect te ontwikkelen voor programmeertaal heeft DARPA 11 miljoen gereserveerd) moeten we ook zien voor wat het is: een leuk ballonnetje om op te laten (vooral PR-wise).

7. Cheetah de Stealth robot (MIT)
Het eerste project dat DARPA financierde was Shakey the Robot in 1966, maar anno 2014 zijn er meerdere mededingers in de robo-challenge. Zo ook Cheeta de Stealth robot. Ze maakt nog wel een beetje geluid als ze neerkomt, maar daar zijn ze bij MIT hard voor aan het werk om haar nog geruislozer te maken. Hartstikke handig zo’n klein stealth-beestje die je natuurlijk vol kan hangen met allerlei leuke sensoren.

6. Soft Exosuits (Harvard)
Exosuits zijn te gek. Helemaal als je daardoor 100 kg kunt op tillen maar ondertussen nog wendbaar genoeg blijft om allerlei Tom Cruise-Edge-of-Tomorrow-achtige-moves uit te voeren. Dus wij verwachtten eigenlijk al een soort van J.A.R.V.I.S.-stem uit een Iron Man pak, maar het gaat hier om een zacht exosuit. Het menselijk lichaam is er namelijk op gebouwd om lange afstanden te lopen, toch kan deze natuurlijke efficiency doorbroken worden wanneer mensen (lees: soldaten) bepakt, bezakt en beladen zijn met ongeveer 45kg aan materieel. Dan is het handig wanneer een zacht onderpak dit efficiency-probleempje oplost zodat je langer door kan gaan zonder je lichaam te over belasten.

5. Bionische arm met gevoel (onderzoekers uit Duitsland, Italië en Zwitserland)
Igor Spetic (48) kreeg afgelopen oktober als eerste persoon ter wereld een hersengestuurde bionische arme met gevoel. Dit verhoogt niet zozeer de efficiency van soldaten op het veld, maar wel de kwaliteit van leven wanneer deze inzet niet zo gladjes verloopt als je had gehoopt. Want hoe het de soldaten vergaat die wel levend terugkomen, maar met een stukje lijf minder – daar praten we in Nederland eigenlijk nooit echt over. Beetje jammer. Mocht een soldaat namelijk een van de ledenmaten verliezen, kan een bionische arm (of later been) het leven na terugkeer zo normaal mogelijk maken.

4. Gun toting robots (Northrop Grumman)
Zie het als een R2D2 op steroïden voorzien van een M240. Deze robots zijn bedoeld om grondsoldaten te voorzien van rugdekking tijdens de inzet. Ze worden wel bestuurd door collega’s, maar zijn tegelijkertijd voorzien van thermische camera’s met slimme software zodat soldaten al vroeg gewaarschuwd kunnen worden voor vijandelijke bewegingen. Ze kunnen het 20u uithouden op ongeveer 13 liter benzine. Het plan is om deze robots binnen 5 jaar in te zetten op het slagveld en te integreren in (met name) de landmacht. De robot kan zelf een potentiële dreiging identificeren maar (zoals het heurt) zal de beslissing om tot actie over te gaan of niet nog altijd worden genomen door een mens:

3. Printbare drones (Universiteit van Virginia)
Een Android telefoon als ‘brein’, kan binnen een dag worden uitgeprint, kost maar E2.500,- en militair inzetbaar. Het is de jongens en meisjes van Virginia Tech dus mooi gelukt. Het laatste (en derde) prototype klikt in elkaar als LEGO en na 2u opladen is hij al inzetbaar. Het ontwerp kan worden aangepast, dus voor het printen kan men kiezen de drone groter of kleiner te maken.

2. Collectief gedrag in drones (Sheffield Universiteit)
Dit is de toekomst. Eén drone is allemaal leuk en aardig, maar het zou mooier zijn wanneer drones (of apparaten) met elkaar gaan communiceren en samenwerken om 1 doel te bereiken. Want 2 weten (zien, en kunnen) meer dan 1. Als bijvoorbeeld een doelwit wordt gevolgd, dan kan de ene camera het overnemen van de ander om zo een doelwit in het vizier te houden. Binnen MIT (ja alle mooie dingen komen uit Boston: John Adams, Sam Adams-bier, Marky Mark, Cheers, Aerosmith, dingen met knopjes) hebben ze al een hele afdeling opgezet voor deze aanstaande technolutie. Hoe je dit voor te stellen? Een beetje zoals de matige actiefilm Eagle Eye, maar dan zonder de rancuneuze vrouwcomputer.

1. Nucleaire rugtas (Lockheed Martin)
Stel je voor. Je hebt een nucleaire energiebron ter grote van een iets-uit-de-kluiten-gewassen-rugtas (zeg maar, ter grote van een vrachtwagen) en je kunt daar een heel vliegdekschip op laten draaien. HOE te gek zou dat zijn? Nou super te gek. En volgens Lockheed Martin (Skunk Works) binnenkort realiteit omdat zij een wetenschappelijke doorbraak claimen. Het persbericht heeft wel verdacht weinig details en ze menen dat het ‘binnen 10 jaar’ geregeld is. Nu hebben wij via de F35 wel de nodige ervaring met de tijdtafels van Lockheed, en houden we in het achterhoofd dat nucleaire fusie soort van permanent achter op schema ligt. Sinds 60 jaar is men er al mee bezig en sinds 60 jaar komt eens in de zoveel tijd een bedrijf met een statement dat het nu toch echt wel gaat komen. We weten ook niet of het wel een veilig idee is: een nucleaire reactor op de achterkant van een vrachtwagen, maar we hopen dat het waar is. Want te gek.

[Dieuwertje Kuijpers]

Een gedachte over “Top 10 coolste militaire uitvindingen van 2014

  1. Doe mij maar nummer 6, zo’n Soft Exosuit. Al sinds ver voor Marius’ Mules in diverse talen (circa 100 BC) een uitdrukking werd, zeult de ‘grunt’ zich een hernia. Daar de Homo sapiens voortkomt uit een viervoeter, is de ruggengraat te zwak ontwikkeld om het langdurig militair te beladen. Tegenwoordig dan ook vaak nog met troep in vesten, wat zwaar op je schouders en ruggengraat drukken. Hoe meer er ‘aan je heupen hangt’, hoe beter naar mijn idee. Ook qua zwaartepunt. Met meer gewicht rond je middenrif kun je makkelijker snel van koers veranderen dan wanneer je topzwaar bent. Combineer dit met Exosuit technologie en je kunt met een heup-Gecal 50 rondrennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s