Inw (Oekr) zkt huis en haard. Putin (geen) bezwaar.

GIFSec.comAfgelopen dagen is er weer flink onderhandeld voor een ‘constructief’ bestand om de nijpende situatie in het oosten van Oekraïne te beëindigen. Merkel, Hollande en Poetin hebben in Moskou ruim vijf uur gesproken over hoe de gemaakte afspraken in Minsk in de praktijk moeten worden gebracht. De inzet van de gesprekken is een staakt-het-vuren gezien het geweld de afgelopen tijd weer behoorlijk is opgelaaid. Tientallen burgers zijn het slachtoffer geworden. Een tijdelijk staakt-het-vuren in de regio Debaltseve is al van kracht. De inwoners daar kunnen kiezen naar welke kant ze vluchten: rebellengebied of gebied wat in handen is van het Oekraïense leger. Stukje Duiding nam de proef op de som en onderzocht; waar kan de inwoner van Debaltseve het beste naar toe?

Inwoners van Debaltseve kregen zo gezegd de kans om te vluchten naar de plaats Gorlovka (Oekraïne) of richting de plaats Artemisvk (rebellengebied). Volgens Oekraïne koos slechts een handjevol mensen om richting Artemisvk te vertrekken. Er zouden nog zo’n tweeduizend mensen in de stad zelf zijn. Maar wat denkt de inwoner van de geplaagde stad nu zelf? Is het de gedroomde escape en zal het een kwestie van tijd zijn voordat zij weer naar huis terug kunnen? Voelen inwoners van het gebied de inspanningen die gedaan worden op hoog niveau en een dus nogal ver van hun bed show karakter hebben?

De stad Debaltseve heeft het zwaar gehad. De inwoners zijn oorlogs-moe, uitgeput en vooral cynisch. Op de mededeling dat er een staakt-het-vuren is zegt één inwoonster treffend: ‘Laat me niet lachen’. Van de corridor die wordt opengesteld maken mensen gretig gebruik. Geen dag langer willen ze in de puinhoop blijven die de afgelopen maand is verergerd tot de huidige situatie die het nu is. Hoewel vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïense bodem wordt gesteld dat er maar 30 man richting rebellengebied is vertrokken is nog maar zeer de vraag of de bevolking van Debaltseve zo Oekraïens gezind is. Het artillerievuur gaat over en weer en het is onduidelijk wie op wie schiet. Niemand stelt zich de vraag meer ook af. Het leger maakt van het staakt-het-vuren gebruik om troepen te verplaatsen en nieuwe munitie aan te leveren gezien de rebellen de afgelopen week gebruik hebben gemaakt van de weg -die de stad met de rest van de buitenwereld verbindt- te veroveren en af te snijden.

Waarom wordt juist deze stad zo geplaagd door het conflict? Vanuit Oekraïens belang is het kwestie van prestige maar de rebellen zien de stad als belangrijk spoorwegknooppunt. Wanneer deze stad in handen komt van de rebellen verbindt het in feite de zelf uitgeroepen volksrepublieken met elkaar waardoor zij sterker staan ook in eventuele onderhandelingen.

Richting Europa of richting Poetin?

Bovenstaande zin is heel letterlijk op te vatten. Want Oekraïne betekent in feite Europa, en rebellengebied Poetin. Gorlovka, nog in handen van de Europees gezinden in dit conflict, staat bekend om zijn kolenmijnen en is een chemisch industrieel centrum. Omdat veel mijnen in de loop der jaren zijn gesloten is ook het inwonersaantal terug gedrongen. Halverwege januari claimt een Russische nieuwszender nog dat Kiev door een bombardement 30 burgers heeft gedood tijdens een poging de stad onder controle te brengen. Anderzijds zijn de pro-Russische rebellen ook niet erg aardig geweest voor de inwoners van Gorlovka tijdens het conflict. In april vorig jaar traden de rebellen hard op tegen de bevolking en de Oekraïense agenten. Ze droegen hen op om hun rechterschouder te versieren met een lint zodat zij zich konden onderscheiden van hen die nog niet de kant van het volk zouden hebben gekozen. Ondertussen waren mishandelingen tussen beide partijen aan de orde van de dag.

Over Artemivsk wordt niet veel gesproken. Naast het feit dat ook dit stadje bekend staat om zijn kolenmijnen (en inmiddels dezelfde soort bombardementen als die we ook in Gorlovka zien) is het vooral een uitvalbasis aan de linie met het dichts bijzijnde ziekenhuis in de buurt. Is het een goed alternatief dan voor Debaltsevo? Mwah. Op Twitter circuleren berichtgevingen dat het stadje zich opmaakt voor oorlog. Foto’s van Oekraïense tanks laten zien dat de troepen nog altijd strijdbaar zijn. De vele foto’s van gewonde soldaten tonen ditzelfde moraal overigens. Het ziet er naar uit dat beide steden geen gedroomd escape kunnen bieden aan de inwoners van het eveneens geplaagde Debaltseve. Hoewel de berichtgeving in de media suggereert dat zij een veiliger heenkomen kunnen vinden lijkt dit slechts een illusie. Ook de inwoners van Oost-Oekraïne staan nog altijd voor een lange en bittere strijd in de zoektocht naar een veilig huis en haard. {Tessa Daling}

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s