De EU en haar legitimiteitsprobleem

Europe memeVerleden week kwam de Strategische Monitor van Clingendael naar buiten. De hedendaagse stand van zaken in de internationale betrekkingen samengevat in 22 pagina’s. Een van de huidige trends (of liever een trend die reeds gesignaleerd is enkele jaren geleden) is het vertrouwen- en legitimiteitsgebrek van de Europese Unie (EU) bij haar burgers. Zelfs met publiekslieveling Frans Timmermans aan de top lijkt de EU nog altijd niet populair, en dat geldt zeker ook voor de Nederlandse kiezer. Met de actuele gebeurtenissen op het Europese continent zou een sterke EU  juist aanwezig moeten zijn. Frappant genoeg lijkt het tegenovergestelde. Drie cases die aantonen dat Europa en haar leiders nog altijd verzaken om een sterk gezamenlijk geluid te vormen.

Eens in de zoveel tijd komt er bericht vanuit de Belgische hoofdstad, het kloppend hart van ons Europees continent. Die berichtgeving varieert van regelgeving op de zuigkracht van stofzuigers tot nieuwe economische sancties tegen Poetin en zijn maten. Voor de meeste onder ons komt de elite in Brussel een beetje bureaucratisch en niet echt slagvaardig over. In tijden van chaos en crisis in de wereld is deze houding op z’n minst frappant te noemen. In de volgende situaties hadden de Europese leiders in Brussels enige credits en waardering kunnen verdienen. Maar het liep iets anders… 

  1. Griekenland en de Minister zonder Das

Ha, Brussel jullie dachten dat jullie ons Grieken met immense bezuinigen konden opzadelen? Dat we niet meer met pensioen konden gaan met 55 jaar? Dat we potverdikkie ook ons steentje moeten bedragen aan de euro? Forget it. Wij schakelen onze geheime kracht in: de Minister zonder Das. Oftwel: Yanis Varoufakis. Zoiets moeten de Grieken gedacht hebben toen zij opnieuw naar de stembus gingen dit jaar. Omdat Griekenland lid is van onze gezamenlijke Europese munt, hebben wij als unie de Grieken geholpen met een financieel programma waarbij de Grieken nog zo’n 7 miljard euro zouden moeten krijgen. De zuiderlingen hielden zich vooralsnog braaf aan de afspraken. Strenge bezuinigingen en vele gedwongen ontslagen. Dat zowel het geld van onze kant als de bezuinigen van Griekse kant nodig zijn is iedereen het wel over eens. Tot de verkiezingen en er plots een aantal populistische mannetjes opstonden in Athene. Een ‘Grexit’ kwam bij vele burgers naar voren. Brussel reageerde zoals verwacht; terughoudend. Jeroen Dijsselbloem  (onze Jeroen he mensen!) werd voor een stevig gesprek naar Athene gestuurd maar deze verliepen vrij teleurstellend. En wie kwam er met een grote grijns uit die zelfde onderhandelingen lopen? Juist; posterboy van het anti-Euro debat, Varoufakis.

  1. De vredesonderhandelingen in Minsk

Goed er zaten zeker belangrijke mensen bij de laatste vredesonderhandelingen over de gespannen situatie in Oost-Oekraïne. En ja, deze mensen vertegenwoordigden min of meer Europese belangen maar zagen wij, de burger, dat ook? Of zagen wij de leider van Duitsland, tezamen met de (geplaagde) leider van Frankrijk aan het werk? En betekent dit dan dat de Europese Unie in beginsel vooral een Frans-Duitse aangelegenheid is? Met het oog op vermeende amnestieregelingen voor gedane misdaden had ook Nederland baat gehad bij een vertegenwoordiging, op de een of andere manier. Obama schitterde door afwezigheid, wat de Europese Unie iets meer leverage had kunnen geven (althans voor het oog). Maar naast de president van Oekraine en de president van Rusland stond geen president van de EU. Misschien gingen de gesprekken daarom ook wel iets soepeler; Angela is immers opgegroeid in Oost-Duitsland, een gebied wat voormalig USSR invloeden kent. Misschien een goede carriereswitch voor de machtigste vrouw ter wereld?

  1. De vluchtelingenproblematiek op zee

Italië kampt al maanden met grote stromen vluchtelingen die vaak in gammele bootjes de oversteek proberen te maken naar (jawel) de Europese Unie. Dit probleem is dus niet een Italiaans probleem, hoewel dat primair wel het geval lijkt te zijn. De EU heeft een aantal instituties opgezet om landen zoals Italië bij te staan. Bovendien trekt het ieder jaar veel geld uit om de vluchtelingenproblematiek over zee aan te pakken.  Het probleem lijkt echter met de maand groter te worden. De toestand in Libië (een vrijhaven voor mensensmokkelaars en de ideale doorsteekroute naar Europa) verslechtert met de dag en hierdoor zullen meer vluchtelingen én gelukszoekers de gevaarlijke oversteek maken. Alle Europese maatregelen ten spijt dus, en Italië (en met name Lampedusa) lijkt met de problemen opgescheept te zitten. Het grootste probleem van het vertrouwen- en legitimiteitsgebrek bij de Europese burger lijkt hem meer in de zichtbaarheid te zitten. Dat onderstreept ook de historische lage opkomst bij de Europese verkiezingen vorig jaar (43 procent). Zelfs Frans lijkt in de Brusselse jungle verdwenen…

Mijn tip aan de elite in Brussel? Laat je meer zien. Obama is recentelijk in de weer geweest met selfiesticks en ‘yolo‘-kreten om zijn campagne over zorg aan de man te brengen. Resultaat: 20 miljoen views so far. Ik bedoel maar. {Tessa Daling}

Een gedachte over “De EU en haar legitimiteitsprobleem

  1. Mijn tip aan de elite in Brussel? Hef jezelf op. Ga terug naar je respectieve landen en doe daar iets nuttigers. In plaats van je schuilhouden in paleizen in Brussel respectievelijk Straatsburg.

    Griekenland doet jullie de das om. Die heeft Varoufakis toch niet nodig. En is die Grexit, op langere termijn succesvol, dan volgen Portugal en wellicht Spanje. En als Renzi (hopelijk!) in Italia vervangen wordt door een meer centraal rechtse regering, dan zal dat land ook haar eigen boontjes weer willen doppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s